Aardappeltjes uit de oven met gember, koenjit, knoflook en nootmuskaat
Het is leuk om als een van de eersten een kookboek in je handen te mogen houden en er iets over te schrijven. Ik kreeg het kersverse kookboek “bandeet” via de uitgever: “Literair productiehuis Wintertuin”. Om er voor Lekker Tafelen iets meer dan slechts een “promo” over te kunnen schrijven, maakte ik een drietal recepten uit het boek. Het recept voor de aardappeltjes uit de oven met gember, koenjit, knoflook en nootmuskaat is er een van. De titel/naam van het gerecht is lang, maar zo staat het letterlijk in het boek. Je weet hierdoor wel direct waar je aan toe bent, want er zijn natuurlijk heel veel denkbare kruidencombinaties voor aardappeltjes uit de oven. Voorbeelden hiervan zijn: aardappeltjes met rozemarijn (en spek) of karwijzaadaardappeltjes.
Nienke van Hunen, de kok van Doornroosje, maakte deze aardappeltjes voor de Britse band “Levellers”. De bassist van de band, Jeremy Cunningham is degene die geïnterviewd werd voor het kookboek.
Een fragment uit bandeet
Ik vond de knoflookaardappeltjes het lekkers, omdat er knoflook in zit. Ik zou kunnen leven op knoflook.
De voedselvoorkeur van vegetariër Jeremy is al even excentriek als hijzelf. Hij zou kunnen leven op knoflook. Zijn favoriete gerecht is dan ook Tsjechische knoflooksoep. Een van de redenen dat hij deze soep zo lekker vindt, is dat het hem nog nooit gelukt is om het zelf te maken. Jeremy is geen groot kok, geeft hij toe. “Ik kan koken maar het komt in fases. Ik heb ook fases van leven op brood en kaas en pizza. De band speelt al bijna 25 jaar en heeft dus veel ervaring met eten op tournee. “We zijn niet erg veeleisend, wij willen eenvoudig voedsel. We zijn tevreden met de basics.”
Zo maak je zelf de aardappeltjes uit de oven met gember, koenjit, knoflook en nootmuskaat:
- 1 kilo iets kruimige aardappelen
- 1 dl zonnebloemolie
- zout
- stuk gemberwortel van circa 4 cm
- 3 tenen knoflook
- 1 el koenjit
- ½ nootje verse nootmuskaat (of ½ tl poeder)
- snufje grof zeezout
Schil de aardappels en snijd ze in dobbelsteentjes. Kook ze in ruim water met flink wat zout gaar. Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de knoflook fijn, rasp de gember en schaaf de nootmuskaat.
Meng de zonnebloemolie met de gember, knoflook, koenjit nootmuskaat en het zeezout. Wrijf de aardappeltjes hier goed mee in en doe ze in een ovenschaal. Bak de aardappelen krokant in de oven gedurende 20-30 minuten.
Nienke van Hunen serveerde de aardappeltjes bij een Ethiopisch kippenstoof “Doro Wot”, want niet alle Levellers zijn vegetariërs. Gelet op de smaakmakers die Nienke gebruikt, passen de aardappeltjes naar mijn mening niet alleen bij Afrikaanse gerechten, maar ook bij Indische of Indiase schotels. Ik maakte er onder andere socca bij, pannenkoeken van kikkererwtenmeel.
Koenjit, kurkuma of geelwortel is een vast bestanddeel van kerrie(poeder). Verse geelwortel kan je kopen bij de toko’s. Zowel voor het poeder als voor de verse wortel geldt: pas op, de gele kleur geeft enorm af.