Winter, koud, guur, nat, maar wel een heerlijke tijd. Niet alleen de feestdagen maken December tot een verrukkelijke culinaire maand. Blijf lekker binnen en geniet met volle teugen van heerlijke winterkost. Of we het nu over stamppotten, stoofschotels of ovenschotels hebben, er is echt keus en inspiratie genoeg! Bij deze vijf winterse toppers op tafel.
Klassieke Franse Boeuf bourguignon
Boeuf Bourguignon was vroeger gewone dagelijkse boerenkost, maar ondertussen is het pure haute cuisine. Dit stoofgerecht wordt wereldwijd veel gegeten en behoort tot de best gewaardeerde stoofschotels. Deze is wel heel lekker, maar dat komt door de saus. Ik doe net even wat meer zodat het nog lekkerder wordt. Wel is van belang dat je goede wijn gebruikt zoals bijvoorbeeld Merlot, rode Macon of een Bourgogne. Dit is krachtige rode wijn en geeft dus veel smaak af en dat is bij dit stoofgerecht nou net de bedoeling. De cognac geeft de saus een extra lekkere twist.
Aardappelgratin met tomaat en mozzarella
Maak je wel eens een verse aardappelgratin? Of zijn de kant en klaar potten aardappelsaus al helemaal ingeburgerd? Het Aardappelgratin basisrecept (gratin Dauphinois) komt uit de Franse keuken. De aardappelgratin die we hier geselecteerd hebben is gebaseerd op dit gerecht maar heeft een Italiaans gevoel door de tomaat, mozzarella en basilicum. Zullen we het gratin caprese noemen? Hoe je het ook wilt noemen, voor deze ovenschotel komt iedereen graag aan tafel!
Pastasaus met Chianti
Laat die potten saus maar even voor wat ze zijn. Niets is namelijk lekkerder als een verse huisgemaakte pastasaus. 3 keer naar de supermarkt lopen voor een pot saus kost net zoveel tijd als één keer deze saus maken voor 3 keer pasta eten. De pastasaus kun je prima invriezen zodat je er meerdere keren van kunt genieten. En zeg nou zelf, dit is toch bijzonder genieten als je het vergelijkt met de bekende potten saus! Kies voor vers, gezond, en vooral ook smaakvol. Kies bewust. Irene vertelt: De heerlijke kruidige geur die in je keuken hangt is geweldig. Doe je ogen dicht en je waant je gewoon even een Italiaanse mamma in je eigen cucina!
Oer-Hollandse erwtensoep
Natuurlijk mag een flinke pan erwtensoep niet ontbreken. Maak eens zelf eens een pan verse winterse snert. Een heerlijke Hollandse gewoonte die helaas door merkfabrikanten wordt overgenomen. Doe het zelf, het is even werk, maar ook hier is invriezen weer heel goed mogelijk. Waar we niet omheen kunnen is dat we je moeten waarschuwen voor het feit dat die verse erwtensoep veel vaker op tafel komt. Die pan is echt zo leeg. Dan moet je weer opnieuw beginnen. Ga netjes om met vlees. Géén natte vingerwerk door er maar een half varken in te smijten, maar verantwoord gevuld met goede en lekkere dingen. Eet smakelijk! Tip van Gerlien: Maak de soep een dag eerder, dan is het nog lekkerder!
Luxe macaroni ovenschotel met 3 kazen
Macaroni, het komt bijna wekelijks op tafel bij vele van onze lezers. Maar doe eens gek, maak er net even wat anders van. Macaroni uit de oven wordt maar weinig gedaan, maar is een feest op tafel. Deze macaronischotel wordt gemaakt met volop verse en gezonde ingrediënten. Je doet wat voorwerk, en terwijl je schotel in de oven staat te garen kun jij de tafel dekken, de vaat vast opruimen en alvast beginnen aan een wijntje. Zo geniet je dubbel. Na het eten is de avond helemaal van jou! Wat macaronischotel betreft is dit wel mijn toppertje. Je weet niet wat je proeft!