Tien eenvoudige sauzen om bij jou visgerechten te presenteren. Ideaal als je wilt gourmetten of barbecueën met vis.
Tomaten-kerriesaus
1 ui – 1 theelepel milde kerriepoeder – 1 dl tomatenketchup – 2 eetlepels fijngeknipte bieslook – 1 dl magere yoghurt of zure room – 4 eetlepels halvanaise – zout, peper.
Pel en snipper de ui. Meng de ui met het kerriepoeder, de tomatenketchup, de bieslook, de yoghurt of zure room en de halvanaise. Voeg zout en peper naar smaak toe. Lekker bij geroosterde vis.
Pesto-mayonaise
Meng 6 eetlepels mayonaise, 4 eetlepels yoghurt en 2 eetlepels pesto tot een gladde saus.
Frisse tuinkruidensaus met mosterd
1 uitje – 3 eetlepels gemengde fijngehakte groene kruiden (bv. kervel, bieslook, peterselie, dragon en/of basilicum) – 1 eetlepel Franse mosterd – 1/2 theelepel suiker – 1 eetlepel witte wijnazijn – 6 eetlepels mayonaise – 3 eetlepels Bulgaarse yoghurt – zout, peper.
Pel en hak de ui fijn. Meng alle ingrediënten (zout en peper naar smaak) en laat het sausje een uurtje trekken. Lekker bij mosselspiezen, gegrilleerde zalm of gegrilleerde vismoten.
Saus met gerookte zalm
1/8 l zure room – 1 theelepel mosterd – ½ theelepel suiker – 1 theelepel citroensap – 4 eetlepels gehakte tuinkruiden (bv. peterselie, dille en/of bieslook) – 50 g zalmsnippers.
Meng alle ingrediënten door elkaar in een kommetje en voeg naar smaak zout en peper toe. De zure room kan eventueel vervangen worden door een combinatie van mayonaise en magere yoghurt. Variatie: in plaats van de zalm kunnen ook Hollandse garnalen toegevoegd worden.
Grove mosterdsaus
Roer 1/8 l zure room, 4 eetlepels mayonaise, ½ theelepel honing en 2 eetlepels grove mosterd door elkaar in een kommetje.
Oosterse gembersaus
2 bolletjes gember – 1 uitje – 1 teentje knoflook – 4 eetlepels sojasaus – 6 eetlepels tomatenketchup – 4 druppels Tabasco.
Hak de gember, het uitje en de knoflook fijn. Meng de gember, het uitje, de knoflook, de sojasaus, de ketchup en de Tabasco. Lekker bij visspiezen, gegrilleerde makreel of gegrilleerde gamba’s.
Koude olijvensaus
150 g ontpitte olijven – 2 teentjes knoflook – 1 dl mayonaise – 2 eetlepels Bulgaarse yoghurt – 1 theelepel shoarmakruiden – 1 eetlepel fijngehakte peterselie.
Hak de olijven in stukjes en doe ze in een schaaltje. Knijp de teentjes boven de olijven fijn. Voeg de mayonaise, de yoghurt, de shoarmakruiden en de peterselie. Lekker bij gegrilde gamba’s en gegrilde zeewolf.
Pittige tomatensalsa
2 theelepels komijnzaad – 1 teentje knoflook – 1 ui – 4 pomodori tomaten – ½ rode peper – 8 takjes koriander – 1 ½ limoen – 4 eetlepels (maïs)olie – zout, suiker.
Rooster het komijnzaad al roerende een paar minuten in een droge koekenpan op een matig hoog vuur. Pel de knoflook. Hak de knoflook, de ui, de tomaten, de rode peper en de koriander fijn. Pers de limoen uit. Meng alle ingrediënten (zout en suiker naar smaak). Laat de salsa een paar uur trekken. Lekker bij visspiezen en bijvoorbeeld gegrilde tonijn.
Zure room kruiden-saus
Roer 1/8 l zure room, 1 theelepel mosterd, ½ theelepel suiker en 1 theelepel citroensap door elkaar in een kommetje. Schep er 4 eetlepels fijngehakte tuinkruiden (peterselie, dille, en/of bieslook) door en voeg peper en zout naar smaak toe.
Tip: de zure room kan vervangen worden door een combinatie van mayonaise en magere yoghurt.
Knoflooksaus met citroen
5 eetlepels citroensap – 3 teentjes knoflook – 2 theelepels suiker – 1 dl magere yoghurt – 3 eetlepels halvanaise – zout, peper – 2 eetlepels fijngehakte peterselie.
Meng het citroensap met de fijngeperste teentjes knoflook en de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de yoghurt, de halvanaise, een snufje zout, een snufje peper en de peterselie toe. Lekker bij geroosterde vis.