Voedsel moet je niet weggooien joh! Geniet er toch van. Onze Tips!

Voedsel moet je niet weggooien joh! Geniet er toch van. Onze Tips!

Klopt, je hebt de titel goed gelezen. We maken het een beetje persoonlijker. We zijn namelijk flink geschrokken van de nieuwste cijfertjes op het gebied van “voedselverspilling”. Dat het woord überhaupt al bestaat!  Ondanks de vele mooie initiatieven die er al even zijn blijkt dat we toch steeds meer weggooien. Even kort de cijfertjes, in 2009 gooiden we tot 151 kilo per persoon weg. Nu gooien we tot 210 kilo per persoon weg.

Het meeste voedsel gooit de consument zelf weg. Daar gaat het het meest fout! Daarnaast verdwijnt ook een flink percentage tussen fabrikant en consument. Er wordt meer geproduceerd dan wij met z’n allen kopen. Wat het ook is, het moet echt beter. De overheid streeft naar 20% minder verspilling. Zullen we ons best doen met z’n allen om de schade in te halen?

Natuurlijk willen we niet met een vingertje wijzen, want wij behoren zelf ook tot de Nederlandse bevolking. Wel willen we je even laten zien dat dit best heftig is! We gaan er geen boeken over vol schrijven, maar stiekem staan wij even stil bij de enorme groei van Voedselbanken en bij de vele mensen die het niet zo goed hebben.

Veel Veel Veel

Hoe Hollands is het. De grootste supermarkten doen het het best, de grootste restaurants scoren super. Hoe voller het buffet staat, hoe blijer we worden. Maar mensen, dat werkt bovenstaande cijfertjes in de hand.

Minder = Meer

In vijf praktische tips laten we je graag zien dat minder ook wel degelijk meer kan zijn.

Tip 1  Beter shoppen!

Maak een boodschappenlijstje! Dat is je vast al heel vaak verteld, maar we hopen dat je na bovenstaande cijfers begrijpt dat het echt heel nodig is. Maak er één, hou je er aan, en je gooit al minder weg. Gewoon plannen toch?

 Tip 2 Kook smaakvoller!

Door vers, smaakvol, gezond en van het seizoen te koken eet je smaakvoller, voordeliger en door het gebruik van verse producten kun je makkelijker combineren en hoef je dus minder weg te gooien.

Tip 3 FF lezen!

Verdiep je eens in voedsel. Lees er over, kijk een culinair televisieprogramma, en bezoek natuurlijk regelmatig Lekker Tafelen 😉 Door je er in te verdiepen wordt koken leuker, en ontstaan er allerlei uitdagingen. Bovendien leert het je ook om te gaan met restjes. Pasta, pizza, aarappelschotels, ze lenen zich prima voor restjes. Oud brood? Daar kun je meer mee als alleen paneermeel. Probeer onze broodpudding maar eens.

afvalbak

Tip 4 Ga er op uit!

Kwestie van prioriteiten stellen. Boodschappen doen is niet ieders favoriet. Toch blijken veel mensen blij te worden van de markt. Ga wekelijks een keer naar de markt. Zeker weten dat je er meer en andere inspiratie krijgt als in alle grote supermarkten bij elkaar. Kies je leverancier met zorg, dat is niet altijd even dichtbij!

Tip 5 Volg initiatieven!

Er wordt heel veel aan gedaan om je duidelijk te maken dat het anders moet. Soms op enorm boeiende manieren. Volg ze maar eens op het internet. 29 juni is er bijvoorbeeld een gratis lunch tegen voedselverspilling. Dat is nog leuk ook. Neem deel en wordt je er weer even bewust van hoe goed je het eigenlijk hebt.

Tip 6 Bereid je voor op eten!

Je kent het ongetwijfeld. Het is zo leuk op Zaterdag in het bos of aan het strand. Dan maar even een frietje halen. Mag dat niet, natuurlijk wel . Dat is aan jezelf. De keuringsdienst van waarde liet je pas zien wat voor rommel je dan kunt verwachten. Maar heb je je ook gerealiseerd wat je dan met de al ingekochte maaltijd in je koelkast gaat doen? Of verdwijnt die dan straks in de vuilnisbak? Een goede voorbereiding is het halve werk!

Nu is het aan jou!

Nu is het aan jou en aan ons natuurlijk ook. Verspil minder, uiteindelijk weten wij dat je er ook nog meer van gaat genieten. Maak er een dagje uit van om meel bij de molen, eitjes en melk bij de boer te halen. Bak vervolgens ’s avonds de lekkerste pannenkoeken of bak een geurig brood! Echt, je leven wordt er zoveel mooier op!

Wie belangstelling heeft kan hier alles lezen over het onderzoek uit Wageningen

HEB JIJ NOG EEN LEUKE TIP OM MINDER WEG TE GOOIEN? LAAT HET ONS WETEN ONDERAAN DEZE PAGINA!


Laat je een leuke reactie achter?

Deel: "Voedsel moet je niet weggooien joh! Geniet er toch van. Onze Tips!" met je culinaire vrienden

Vond je dit artikel interessant? Laat het je vrienden ook weten. Je kunt het rechtstreeks met ze delen met behulp van onderstaande buttons. Heb je suggesties of vragen? Laat het ons weten via het formulier onder deze pagina. Wil je meer weten over dit onderwerp? Gebruik de groene buttons om meer te lezen over dit culinaire onderwerp.


Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!

Je las: Voedsel moet je niet weggooien joh! Geniet er toch van. Onze Tips!. Lees ook:

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*