Nog steeds teveel zout als smaakmaker in jouw voedsel

Line hoogte+- ALettergrootte+- Print deze pagina
Nog steeds teveel zout als smaakmaker in jouw voedsel

Het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen zoals vleeswaren, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en chips is de afgelopen 3 jaar bijna onveranderd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meet de zoutgehaltes om te kijken of het Nederlandse productaanbod minder zout wordt. Het laatste onderzoek van de NVWA laat in de 2e helft van 2011 opnieuw geen verbetering zien. Soms zit in een levensmiddel uit een productgroep minder zout, maar hier staat vaak weer een ander product tegenover dat zouter is geworden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verschillende soorten chips. Ook zijn er nog steeds grote verschillen in zoutgehaltes in vergelijkbare producten van verschillende fabrikanten.

De levensmiddelenindustrie heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen om het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen geleidelijk te verlagen. Zo streeft de Taskforce Zout (initiatief van de branchevereniging Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie FNLI) ernaar de hoeveelheid toegevoegd keukenzout te verminderen om uiteindelijk te komen tot een gemiddelde reductie van 20 tot 30% ten opzichte van 2006. Minister Schippers van het ministerie van VWS gaf in het voorjaar aan dat als er onvoldoende voortgang is, stappen worden gezet voor de invoering van een wettelijke norm. Nu is er alleen een wettelijke norm voor de hoeveelheid zout in brood.

Risico’s te hoge zoutinname
Een te hoge zoutinname vergroot het risico op het ontstaan van verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. In Nederland is de gemiddelde zoutinname van volwassenen ongeveer 9 gram per dag. Dit is 1,5 keer de hoeveelheid die de Gezondheidsraad als maximum adviseert (6 gram per dag). Uit een recent onderzoek van het RIVM blijkt dat 79% van het zout al aanwezig is in gekochte voedingsmiddelen. Ongeveer 1/5 deel van het geconsumeerde zout wordt toegevoegd tijdens de bereiding van gerechten en aan tafel.


0 Reacties

Geen reacties Op dit artikel is nog niet gereageerd. Ben jij de eerste?

Laat het Lekker Tafelen team hier weten wat je ervan vond of deel je eigen tips en adviezen hier met onze lezers.

Jij kunt de eerste zijn om een reactie of tip te plaatsen !

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Nieuws

Het aspergeseizoen is weer geopend

Het aspergeseizoen is weer geopend   0

Elk jaar wordt op de tweede donderdag van april het officiële aspergeseizoen geopend. Dit jaar was de grote opening in het mooie Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Dat [...]

Volg ons op social media

Wil je dit delen? Kies je social media kanaal.

GRATIS VERSMAGAZINE

Topblogs met recepten Culinaire top 100 Culinaire Top50
BlogSociety