Kaas en zuivel van de boer. Cum Laude winnaars bekend

Kaas en zuivel van de boer. Cum Laude winnaars bekend

Wij worden er blij van. Boeren die met pure, vaak stille, passie hun bedrijf runnen en met hun eigen melk een fantastisch product weten neer te zetten. Kaas, zoals kaas bedoeld is, en zuivel zoals zuivel bedoeld is. Bij de bereiding van het pure boeren product speelt smaak en ambacht een opvallend grote rol. Juist daarom kijken we altijd weer reikhalzend uit naar de verkiezing. Vandaag voor jullie de Cum Laude winnaars in beeld.

Winnaars Cum Laude met lekkerste boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boer

Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie

De winnaars

Kaasboerderij Van Eijk (Vlist) en VOF M.L. van Ruiten (Kaag) landelijke winnaars Cum Laude met respectievelijk lekkerste Goudse Boerenkaas en lekkerste boerderijzuivel, Hoeve Waterrijk (Rijpwetering) winnaar ‘kaas met een verhaal’ met Boeren Goudse Oplegkaas en De Mekkerstee (Ouddorp) winnaar ‘overige categorieën kaas’ met geitenkaas.

Wat is Cum Laude?

Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Wat 27 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel – met inbegrip van kaas – kunnen deelnemen. Dat past bij de toenemende variatie in het aanbod. Boeren onderscheiden zich steeds meer met specialiteiten, waar veel vraag naar is. De consument is immers op zoek naar authentieke producten met een bekende herkomst en een goed verhaal. De boerderijzuivelbranche voorziet daar in met vele soorten kaas en zuivel. Zuivel van de boer: daarbij spelen de invloed van seizoen, voerrantsoen en de hand van de boer of boerin een belangrijke rol voor de smaak. Elke kaas, boerenkarnemelk en de verschillende boerenboters, ze zijn allemaal verschillend. Ook de door de Europese Unie als ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS) erkende Goudse Boerenkaas waarmee het allemaal begon, is allesbehalve een gestandaardiseerd eenheidsproduct: elke Boerenkaas is uniek, dankzij de rauwmelkse bereiding op de boerderij.

Goudse Boerenkaas

De winnende Goudse Boerenkaas van Kaasboerderij Van Eijk is volgens de jury van smaakdeskundigen echt een topper. De jury gaf een 9,4, de technische keurmeesters gaven 95 punten voor deze 10 maanden gerijpte boerenkaas van ruim 20 kg. De jury roemt de geur van deze kaas, die enigszins doet denken aan hooi. En dan de smaak van deze kaas, waar echt alles in zit: zoet, zuur, zout en bitter, en dat alles mooi in balans, tot in de perfectie. Romig tot de laatste hap.

Op een eervolle tweede en derde plaats eindigden Gebr. Van der Plas (Sassenheim) en Rotteveel Boerenkaas (Rijpwetering).

Goudse Boerenkaas is de soort die op ruim 90% van de 253 kaasboerderijen die Nederland telt gemaakt wordt.

Kaas met een verhaal

Naast Goudse Boerenkaas zijn er veel andere soorten kaas die echt op de boerderij bereid worden. Ook die kazen zijn gekeurd tijdens de jaarlijkse Cum Laude wedstrijd. Winnaar in de categorie ‘kaas met een verhaal’, waarbij niet alleen de smaak, maar ook het ‘verhaal’ van de boerderij bepaalt wie de winnaar is, zijn Hugo en Marije van der Poel van Hoeve Waterrijk (Rijpwetering). Zij overtuigden de jury met hun Boeren Goudse Oplegkaas, met een fantastische presentatie; het verhaal achter de kaas laat de passie van de kaasmaakster zien. De smaak van de 2,5 jaar gerijpte kaas is een balans van eiwitkristallen, fruit en smedigheid.

Geitenkaas

De Mekkerstee (Ouddorp) is winnaar ‘overige categorieën kaas’. Hun geitenkaas werd door de jury gekarakteriseerd als een echte smulkaas, die geeft wat je verwacht en waaraan alles klopt. De smaak van deze superkaas is mondvullend met een mooie complexiteit, iets nootachtig en met een aangenaam zoetje.

Boerenboter

Winnaar in de categorie ‘boerderijzuivel’ is VOF M.L. van Ruiten (Kaag) met hun boerenboter. In deze categorie zijn uitsluitend producten toegestaan die echt op de boerderij bereid zijn, met de melk van de eigen veestapel. Anders dan bij Boerenkaas, is de naam ‘Boeren’ voor zuivel van de boerderij niet beschermd. Het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is altijd de garantie dat de zuivel ook echt op de boerderij bereid is, met de melk van de eigen koeien, schapen of geiten.

De verkiezing

Dit jaar waren er maar liefst 185 deelnemende producten van de boerderij. De kazen zijn op 16 maart door professionele kaaskeurmeesters beoordeeld op geur en smaak, maar ook op aspecten als uiterlijke verzorging, doorsnede en ‘smedigheid’. Vervolgens zijn de kazen die de technische keuring glansrijk hebben doorstaan en alle deelnemende zuivelproducten op 17 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 30 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.

Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat ‘Cum Laude’ voeren. Een overzicht van deze boeren is te raadplegen op www.boerderijzuivel.nl. Producten met het predicaat ‘Cum Laude’ zijn zo spoedig mogelijk na 19 maart verkrijgbaar bij de winnende zuivelboerderijen, bij vele kaasspeciaalzaken, kaaskramen op de markt en een aantal supermarkten.

Op zaterdag 4 april krijgen fijnproevers de ultieme kans om de winnende Cum Laude producten te proeven en in gesprek te gaan met de makers ervan. Deze Cum Laude proeverij vindt plaats bij Boer en Goed op het Recreatief Transferium Zoeterwoude (Groene Hartplein 4). Volg @boerderijzuivel op Twitter, raadpleeg de website www.boerderijzuivel.nl of kijk op de Facebook-pagina Boerderijzuivel.nl.

Een overzicht van alle prijswinnaars Cum Laude 2015 in de verschillende categorieën:

Goudse Boerenkaas (gemaakt in 2014):

 • Kaasboerderij Van Eijk (Vlist)
 • Gebr. Van der Plas (Sassenheim)
 • Rotteveel Boerenkaas (Rijpwetering)
 • Kaas met een verhaal: Hoeve Waterrijk (Rijpwetering)

Overige categorieën kaas (overall winnaar):

 • De Mekkerstee (Ouddorp) met geitenkaas

Boeren-Leidse kaas:

 • De Sophiahoeve (Warmond)

Oude Goudse Boerenkaas:

 • Gebr. Van der Plas (Sassenheim)

‘Kaas van de boerderij’:

 • Mts. J.Th. v/d Geest & E.M. v/d Geest v/d Burg (Oud Ade)

Kruidenkaas:

 • De Ruurhoeve (Hoogeloon)

Boerderijzuivel:

 • Boerenboter: VOF M.L. Ruiten (Kaag), tevens overall winnaar boerderijzuivel
 • Boerenkarnemelk: den Eelder (Well)
 • Boerenyoghurt: Weerribben Zuivel (Nederland, Ov.) met Griekse boerenyoghurt
 • Zuivelspecialiteiten van de boerderij: den Eelder (Well) met roomyoghurt met Nederlandse aardbeien en rabarber.

Headerfoto is gemaakt bij Boerderij De Twee Hoeven in Haastrecht


Meer over vergelijkbare onderwerpen
goudse kaaskaas
Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*