Poll: Vis: Spartelverse Nederlandse Noordzeevis of zoetwater diepvriesvis die 17.000 KM oud is

Het is al jaren een onderwerp van hevige discussie het onderwerp “spartelverse Nederlandse Noordzeevis” versus “Aziatische zoetwater importvis zijnde Pangasius en Tilapia”.

Ik heb er al eerder twee artikelen over geschreven, maar die hebben op andere sites gestaan en hebben zelfs de site voor de Nederlandse beroepsvisserij gehaald. Ik ga die artikelen hier dus niet (her)plaatsen. Als je er ruim 400 likes op krijgt op Facebook en 50x geretweet wordt wel dan is er wel wat aan de hand.

pangasius-face

Men heeft het pas allemaal kunnen zien op de televisie op Nederland 1 waar de geweldige serie over de Gebr. Kramer liep “Urkervissers”. Op Nederland 2 loopt nog de serie “Hollandse vissers”. Heel veel mensen kijken hiernaar of hebben gekeken en er wordt enorm veel over gesproken. Met eigen ogen heeft men nu kunnen zien dat de Nederlandse visserijsector in zwaar weer verkeert. Hoofdoorzaak is niet dat Nederlanders géén vis consumeren, maar die is dat heel veel Nederlanders kiezen voor de goedkope Aziatische gekweekte zoetwater importvis zoals Pangasius en Tilapia. Aan deze visjes is overigens niets vers ! Het wordt allemaal diepgevroren aangevoerd hoe mooi misschien de verse filets er ook uitzien bij de visboer, op de markt of in de “supermarkt” verpakking. Deze zijn ontdooid en versneden. Dat moet ook wel gezien de afstand want anders is daar de boel al verrot voordat ze op een vliegveld aankomen. Dit visje is destijds heel mooi op de markt gezet als zijnde vis met neutrale smaak door het Productschap vis en onwetende consumenten trapten erin. Zelf ben ik het daar al niet mee eens want het smaakt gewoon naar modder en echt verse Noordzeevis zit veel meer smaak aan en is veel gezonder voor volwassenen en vooral voor kinderen in de groei. Een lekker vers gebakken Scholletje is echt niet duur en heel goed voor je lijf !

Verse vis

Enfin ik ben zelf oud-visserman en heb vele jaren in vrijheid en met veel plezier gevaren. Ook wij zijn in 2002 over de kop gegaan door de strenge regelgeving van de EU en het feit dat de gasolieprijzen bleven stijgen en de visprijzen daalden. De kosten waren hoger dan de baten en zo is al meer dan de helft van de vroegere Nederlandse vloot weggesaneerd of gestopt. Dat is een heel ingewikkeld technisch verhaal, maar doet verder voor een “foodie” niet terzake. Het gaat hier immers over eten.

Is die Aziatische vis nou wel zo gezond? Zijn ze lekker? Het antwoord is kort en krachtig een volmondig “NEE”. Schrikbarende reportages zijn er op de Duitse TV geweest. Ook heeft “Kassa” van de VARA er anderhalf jaar geleden aandacht aan besteed. In vooraanstaande Duitse en Britse Laboratoria zijn die lekkere visfilets grondig onderzocht door wetenschappers. Meer dan 50 soorten antibiotica zijn er gevonden, zelfs kankerverwekkende stofjes zijn er gevonden en onlangs is bekend geworden dat de voedingswaarde van deze, er op het oog uitziende lekkere filets, bijna nihil is ! Dit allemaal wetende vraag ik me af waarom mensen dit nog willen eten! Vindt men het lekker, is het de prijs of is het de gedachte gezond bezig te zijn? Waarom kopen we géén of heel weinig spartelverse, wilde, Nederlandse, Noordzeevis? Deze is overigens veel lekkerder en gezonder ! De visjes uit onze eigen achtertuin keren we massaal de rug toe. Wij willen derhalve graag weten waarom en hoe mensen daar tegenaan kijken. Hierover kun  je stemmen in onze nieuwste poll.

[poll id=”8″]


Meer over vergelijkbare onderwerpen
kabeljauwfiletkweekvismarktpangasiustilapia
Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*