Fruit smaakt beter door lampje in koelkast. De ontevreden gebruiker!

Fruit smaakt beter door lampje in koelkast. De ontevreden gebruiker!

En alweer komen we zo’n nieuwtje tegen. Fruit zou beter gaan smaken als we een ander lampje in de koelkast schroeven. Wetenschappers hebben dit ontdekt. Waar zijn we toch druk mee? Zijn we dan nooit tevreden? Ik snoep vanmorgen een lekker aardbeitje op de yoghurt. En ja, zonder dat lampje, smaakt die perfect.

Zie hier het bericht in de pers

Speciaal licht in koelkast kan smaak fruit verbeteren’

De smaak van fruit kan mogelijk worden verbeterd door licht, zo blijkt uit experimenten van Amerikaanse wetenschappers. Licht van specifieke golflengtes is van invloed op vluchtige organische stoffen die de smaak van planten en fruit mede bepalen. Mogelijk kan deze bevinding in de toekomst leiden tot de ontwikkeling van speciale lampjes die de kwaliteit van bijvoorbeeld tomaten of aardbeien verbeteren in de koelkast. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Florida in het wetenschappelijk tijdschrift Postharvest Biology and Technology.

Aardbeien
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door petuniaplanten en verschillende soorten fruit bloot te stellen aan led-licht. Ze slaagden er in om de aromastoffen in petunia’s, aardbeien, tomaten en bosbessen te manipuleren met rood licht van specifieke golflengtes. De smaakstoffen van aardbeien veranderden het minste door de lampjes, maar de gemeten variatie was nog altijd statistisch relevant.

Koelkast
Volgens de wetenschappers kan led-verlichting in de toekomst een grote rol gaan spelen bij het conserveren van fruit in kassen, supermarkten en tijdens het vervoer. Ook in de keuken kan de smaak van een tomaat of aardbei mogelijk nog worden beïnvloed door een goed afgesteld lampje.

“Misschien wordt deze techniek straks ook gebruikt in de koelkast”, voorspelt hoofdonderzoeker Kevin Folta op de nieuwssite van de Universiteit van Florida. “Nu gaat het licht uit als je de deur van een koelkast dicht doet, maar in de toekomst blijft er mogelijk een lamp aan die het smaakprofiel van het voedsel positief beïnvloedt.”

Bron: AGF.nl

Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!


Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*