Zelf eetbare bloemen kweken – Je ziet ze tegenwoordig veelvuldig op prachtige food foto’s, in chique en minder chique restaurants en zelfs in saladebakjes van verschillende supermarkten: eetbare bloemen. Ook ik vind het leuk om met bloemen als eetbare decoratie te werken. Het geeft gelijk kleur aan je bord en het is prachtig als garnering op taarten. Maar waar koop je die eetbare bloemen dan? Behalve in de saladebakjes is het nog niet zo makkelijk om aan de prachtige decoratie te komen. Daarom vond ik het tijd om ze zelf te gaan zaaien.
Het leuke is wanneer je in de wereld van de eetbare bloemen duikt je er achter komt dat je veel bloemen die je misschien al wel in de tuin hebt staan gewoon kunt eten. Onderstaand geef ik je een tien voorbeelden van makkelijk te zaaien of in het wild te plukken eetbare bloemen (er zijn er natuurlijk nog veel meer). Zelf heb ik de Oost-Indische kers al gezaaid (zie foto’s), de meeste bloemen kunnen vanaf eind april de grond in en moet ik dus nog zaaien.
Oost-Indische kers
Deze eenjarige bloem bestaat in gele, oranje en rode tinten. De Oost-indische kers kan je het beste in april binnen of in de kas voorzaaien. De bloemen komen dan binnen een week op en groeien vervolgens vrij snel. Half mei kunnen ze naar buiten om in de volle grond verder te groeien. De standplaats maakt voor deze plantjes niet zo veel uit. Ze doen het zowel in de schaduw als in de zon erg goed.
Naast dat ze prachtig zijn als eetbare decoratie houdt plant ook slakken en luizen op afstand. De bladeren hebben een zoete, peperige smaak die aan radijsjes of een knapperige bladsla doet denken.
Keuken kruiden
Je zaait ze misschien zelf al in je ‘keukentuin’ of in je tuin in de volle grond: basilicum, oregano, rozemarijn, koriander, munt en zo kan ik nog wel even doorgaan, je kan er allemaal heerlijke bloemetjes van eten. Wanneer je de plantjes door laat schieten krijg je aan het eind van de zomer prachtige bloemen die ook heerlijk zijn voor de garnering van salades en vis- en vleesgerechten. Ideaal want de blaadjes kan je ook nog gewoon gebruiken waardoor je de plantjes optimaal benut.
Kruiden voelen zich veelal thuis op warme plekken. Van mei tot september, afhankelijk van de weersomstandigheden kan je ze prima buiten zaaien, de rest van het jaar groeien de meeste kruiden het beste als ze binnen staan. Zie voor de specifieke informatie per kruid onze kruidenwijzer
Calendula / goudsbloem
De calendula, ook wel goudsbloem genoemd, ken je wellicht doordat het regelmatig wordt gebruikt in shampoos en verschillende zalfjes. De bloemen zijn ook prachtige eetbare decoratie en van de blaadjes kan zelfs kleurstof gemaakt worden. De bloem staat in bloei van juni tot oktober en kan al in maart binnen voorgezaaid worden. Vanaf april kan je ze ook op een zonnige plek buiten zaaien, eenmaal in bloei blijven ze tot de eerste grondvorst staan.
De blaadjes van de oranje bloem hebben een kruidige en peperige smaak en zijn naast decoratie ook heerlijk in de thee.
Madeliefje
Deze schattige bloemetjes zijn te vinden langs de kant van de weg, in je eigen achtertuin of op grotere grasvelden. De witte bloem groeit vanaf het begin van het voorjaar tot het late najaar, het liefst op open plekken. De bloem heeft een neutrale smaak en is met zijn schattige uiterlijk vooral leuk als garnering.
Citrus
Hoewel Nederland niet bij uitstek een land is voor citrusbomen ken ik toch veel mensen die er een in hun achtertuin hebben staan. Vaak in een pot, zodat ze niet al te groot worden. De citrusbomen houden van volle zon en staan het beste uit de wind. In het voorjaar staan deze boompjes in bloei en zien ze er door de bloesem prachtig uit. Extra leuk omdat je ook deze bloemetjes kunt eten en ze een heerlijke geur afgeven.
Viooltjes
Het voorjaar is de tijd van de viooltjes, je ziet ze nu weer overal. De plantjes doen het op zijn best op een half zon – half schaduw plek. Wil je ze zelf zaaien dan kan je dit het beste in april in de volle grond doen of binnen vanaf maart. In mei verschijnen dan al de eerste bloemetjes.
De smaak van de blaadjes is licht zoet, zacht en ze hebben een lichte geur. De bloemetjes zijn, eventueel gesuikerd, een prachtige decoratie op bijvoorbeeld een cheesecake, maar ze doen het ook goed in ijsblokjes, salades en toetjes.
Hibiscus
De bloemen van de hibiscus bloeien maar kort en het is daarom helemaal niet erg om ze van de plant af te halen. Er komt namelijk net zo hard weer een nieuwe bloem voor terug. De jonge bloemen en bladeren zijn beide eetbaar. De bloemen kunnen het best voorgezaaid worden in april of vanaf eind april begin mei in de volle grond. De plant houdt van veel zon, in een regenachtig seizoen zullen de knoppen makkelijk afvallen. De bladeren van de bloemen hebben een friszurige smaak.
Lavendel
Ik denk dat veel mensen wel een lavendelplant in de tuin hebben staan. In bloei geeft de plant een heerlijke geur af en trekt veel bijen en hommels aan. Daarnaast wordt het aroma veel gebruikt voor zepen en shampoos. Wil je de lavendel zelf zaaien dan heb je wat geduld nodig. De zaadjes moeten voorgezaaid worden onder glas in februari tot april. De zaadjes hebben nachtkou nodig voordat ze gaan ontkiemen en bloeien op een zonnige plek pas in het tweede jaar.
Zelf gebruik ik lavendel wel eens om ‘lavendelsuiker’ van te maken. Door een paar takjes in een pot suiker te zetten trekt de smaak van de bloemen erin. Leuk om te verwerken in gebak of een bakje yoghurt bijvoorbeeld. De smaak is kruidig en vrij sterk dus ik zou adviseren niet te veel te gebruiken en het voorzichtig uit te testen.
Courgette bloemen
Ben je van plan om courgettes te telen dit jaar? Gooi dan vooral de prachtige gele bloemen niet weg die aan de plant groeien. Uit sommige komt een courgette maar bij lang niet alle bloemen is dat het geval, deze kan je gewoon eten. De zaadjes kan je het beste in april of maaien zaaien onder glas. Later in het seizoen kan je de kleine plantjes uitzaaien. Houd hierbij een plant per vierkante meter aan en zorg ervoor dat ze voldoende voeding krijgen.
De bloemen hebben een zachte smaak en kunnen op velen manieren bereid worden, bijvoorbeeld gefrituurd of gebakken en wat ik zelf erg leuk vind is, om ze te verwerken in een hartige muffin.
Paardebloem
De paardebloem is net als het madeliefje veelal te vinden langs de kant van de weg en op grotere grasvelden. De bloem is veelal bekend om zijn gele kleur maar bestaat in ook in een wit paarse variant. Wil je deze zelf zaaien dan kan dit in maart en april binnen en vanaf mei buiten in de volle grond. De bloem staat van juni tot september in bloei en heeft een vrij neutrale en een beetje een grassige smaak.
Tip: gebruik eetbarebloemen wanneer ze net uit de knop komen. Dan zijn ze niet alleen op zijn mooist maar dan hebben de blaadjes ook de lekkerste smaak, oudere bloemen krijgen snel een bitter karakter.