Verse Rode bietjes

Verse Rode bietjes

Rode bietjes, wat een prachtig product is het eigenlijk. Dat kun je ook zien aan de vele varianten waarin ze verkocht worden. Maar laten we hier eerst eens even kijken naar de verse varianten.

Een belangrijk verschil is of je gekookte- of ongekookte bietjes koopt. Daarnaast hebben we het verschil in zomer- en winterbieten. De benaming zegt al genoeg. ‘s winters (oktober tot april) zijn de winterbieten verkrijbaar en ‘s zomers (mei tot september) zijn de zomerbieten in de handel. Zomerbieten noemen we ook wel bosbieten. Je herkent ze direct aan het prachtige bietenblad. Ze worden dan ook vaak per 3 of 4 in een bundeltje verkocht.

Als je ongekookte bietjes koopt is het van belang om de versheid goed te controleren. Een bietje hoort kogelhard te zijn. Zodra ze zachter worden rimpelen ze van buiten. Deze bietjes moet je echt niet meer kopen.
Doordat de ongekookte rode biet niet meer zo populair is als vroeger, heeft ook de groenteman moeite om een kistje te verkopen. Je versheidscontrole is dan ook echt van belang, want maar al te vaak zien we rauwe bietjes in de winkel liggen die niet aan de kwaliteitsnorm voldoen.

Kop je rauwe zomerbieten dan kun je ze ca. 1 week goed houden in je koelkast. Als je ze kookt zijn ze nog maar twee dagen houdbaar. Rauwe winterbieten kun je gewoon in de schuur leggen waar ze wel een paar weken goed blijven. Mits het er natuurlijk lekker koel is.

De culinaire mogelijkheden met bieten zijn enorm. De kleur helpt daar natuurlijk enorm bij. Bietjes zijn nou eenmaal een prachtige verschijning in bijvoorbeeld een krulsalade. Het rood en groen versterken elkaar en zorgen voor een prachtig kleurenspel. Het bietenblad vind je tegenwoordig ook in diverse slamelanges. Let op, dit is het blad van hele jonge bietjes.

Verder kun je bietjes natuurlijk gewoon koken. Serveer ze direct warm met aardappelen en een speklap of laat afkoelen, snijd in blokjes en verwerk in een salade. Warme bietjes kun je ook verwerken als stamppot. Populaire ingrediënten om te combineren zijn appel en ui. Dan is er nog de bekende Russische bietensoep (borsjt). Mogelijkheden te over dus.

Verwijder van de rauwe biet het loof en kook ze in 20 tot 25 minuten gaar. Gekookte bieten hoeven alleen nog maar te worden geschild en gestoofd. Ze kunnen ook in salades worden verwerkt.

Bereidingstijden van bieten

  • Koken: 20 – 25 minuten
  • Magnetron: 3 – 6 minuten
  • Smoren: 20 minuten
  • Stomen: 25 – 40 minuten

Wat zit er in bieten? (per 100 gram rauwe biet)

  • Kcal: 38
  • Vitamine C: 5 mg
  • Natrium: 70 mg
  • Kalium: 300 mg
  • Calcium: 20 mg

Klik hier voor inspirerende recepten met rode bietjes.

Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!


Meer over vergelijkbare onderwerpen
appelrode bietjessaladesstamppotwintergroenten

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*