Heb jij wel eens tuinkers op je boodschappenlijstje gezet? Zou kunnen als je misschien een keer een recept gevonden hebt waarin tuinkers gebruikt wordt. Maar niemand zet eigenlijk de tuinkers zo op z’n boodschappenbriefje. Toch zo’n bakje in de koelkast een aanrader. Je kunt er heerlijk mee garneren maar ook gebruiken op een broodje, in de sla of bij de vis.
Tuinkers zaaien is nog leuker
Zelf zaaien is natuurlijk nog leuker. Zo’n zakje zaad kost niets, je hebt het ook zo gedaan en binnen mum van tijd komt dat verse groen al boven de grond uit. Heerlijk! Kinderen zijn er dol op om dit te doen. Gouwe ouwe: Vul een uitgeholde meloen met tuinaarde, snijd er ogen oren en neus in en zaai er tuinkers in. Feestje toch?
Tuinkers, dat we ook wel bitterkers of sterrenkers noemen is net zo handig in je keuken als een plantje bieslook. Je knipt er wat af en hebt een verse garnering bij de hand. De frisgroene kleur en de mosterdachtige smaak zijn ideaal om op een broodje gezond te verwerken, maar ook als garnering op een kaasplankje, bij vishapjes en ja, zelfs bij een stukje vlees laat tuinkers echt karakter zien.
Op een broodje met suiker en azijn
Besmeer een witte boterham met boter. Knip de tuinkers uit het bakje. Giet wat azijn in een schaaltje. Dep een flinke pluk tuinkers in de azijn. Laat goed uitlekken en haal dan door een bakje suiker. Leg het vervolgens op je boterham. Dat is heerlijk zomers eten.
Boerenbol met graskaas en tuinkers
Een mooie grove en donkere boerenbol opensnijden en met boter besmeren. Beleg de bol vervolgens met graskaas en leg er een flinke pluk tuinkers op.
In de aspergeroomsoep met zalmsnippers
Maak een aspergeroomsoep en leg op elke soepkom wat gerookte zalmsnippers en een plukje tuinkers.
Pistolet met Goudse kaas, radijs en tuinkers
Halveer een aantal witte- of bruine pistolets. Beleg ze met Goudse kaas (leeftijd van de kaas naar smaak) en leg er plakjes radijs en plukjes tuinkers op.
Verse Kabeljauwfilet met tuinkerssaus
Knip 1 bakje tuinkers uit het bakje. Spoel de tuinkers af in een vergiet en laat goed uitlekken. Smelt 50 gram boter in een braadpan en doe de tuinkers erbij. Voeg ook 2 dl. kippenbouillon toe. Laat 5 minuten koken en haal van het vuur. Laat heel even terugkoelen en giet het geheel over in een litermaat of schaaltje. Voeg 2 flinke lepels room toe en breng op smaak met zout, peper en een teentje knoflook. Pureer met behulp van een staafmixer zodat een gladde saus ontstaat. Bestrooi 4 kabeljauwfilets met zout en peper en bak ze in 3 minuten per kant bruin in een grillpan. Blus af met wat azijn en 2 eetlepels water. Leg de kabeljauw op een bord en giet de tuinkerssaus erover. Garneer met een half schijfje citroen.
Jamie Olivers aardappelsalade met avocado en tuinkers
Kook 700 gram nieuwe aardappeltjes water met wat zout gaar en giet ze af. Snijd de avocado doormidden, haal de pit eruit, verwijder de schil en snijd de helften in plakken. Doe aardappeltjes en avocado in een schaal, knip er 3 bakjes tuinkers boven leeg. Hou wat tuinkers achter om te garneren. Voeg er olijfolie en het sap van 2 citroenen aan toe. Schep goed om en garneer met de achtergehouden tuinkers. Serveer bij kip of vis en natuurlijk bij de barbecue.