Tips & Tricks voor KIP op de BBQ.
Er zijn een paar regels voor kip op de BBQ die heel belangrijk zijn.
Als je je hier NIET aan houd, loop je het gevaar dat iemand (héél) ziek wordt,
met alle gevolgen van dien, en dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben.
LEES dus even onderstaande tips & trics voor een goed en veilig gaar stukje kip.
Om te beginnen zorg je dat alles wat met de kip in aanraking komt, niet met ander vlees of servies in aanraking komt, dit is om kruis-besmetting te voorkomen.
Dan heb ik het dus over het servies de snijplank de borden en ook het bbq gereedschap. Was regelmatig je handen.
Zo gauw de kip klaar is zorg je dat al deze items worden afgewassen met een heet sopje. Leg de gare kip nooit terug op het bord waar de rauwe kip op heeft gelegen.
Wat ik zelf ook nog doe is het bbq rooster schoonkrabben met een spatel, en het rooster 5 minuten omdraaien, om eventuele kip restjes weg te branden.
- Kipfilet is op een goed verhitte bbq klaar door 6 minuten per kant te grillen. Vooral goed in oliën zodat de kip filet niet zo snel verbrand. Denk er wel aan dat teveel olie wat op de houtskool druppelt vlammen geeft die het vlees zwart blakeren.
- Kippe-pootjes of drumsticks 35 minuten op een indirect gestookte bbq met gesloten deksel. Daarna nog even grillen voor een knapperige korst/vel. Wat nog veiliger en vaak ook malser en lekkerder is, is om de pootjes voor te garen in kokend water voor 20 minuten, daarna op de bbq grillen voor 4 a 5 minuten.
- Kip-spiesjes 5 minuten grillen op direct vuur en regelmatig draaien Zorg ervoor dat de houten stokjes voor het vlees te rijgen minimaal 2 uurtjes in water hebben geweekt, zo voorkom je dat ze direct verbranden.
Een goede controle om te checken of de kip gaar is, is door in de kip te snijden en naar de kleur van het vlees te kijken.
Deze moet wit zijn, en niet licht rozig. Voor degene die de temperatuur meten 80 graden celcius inwendig.
Je kan ook een hele kip op de bbq klaarmaken, maar dat is een verhaal apart, waar ik een andere keer op inga.
Ik wens iedereen een veilig en smakelijk kippetje!
He Paul
Hoe kom jij aan die kruiden
die zien er wel heel vers uit
Groetjes Henk
Beste Henk,
die krijg ik van Henk op mijn werk.
Daar worden planten en kruiden voor de consumptie gekweekt.
Henk weet alles van “verse” kruiden en zorgt ervoor dat ze in de goede verpakking bij de juiste klant komen.