Rijsmandjes voor het rijzen van brooddeeg
Een rijsmandje noemen ze ook wel banneton, het wordt gemaakt van riet, houtvezel of kunststof. Een rijsmandje, de naam zegt het al, wordt gebruikt om het deeg tijdens het rijzen goed zijn vorm te laten behouden. Wanneer je rieten mandjes gebruikt, dan laten deze ook nog eens een mooie afdruk achter op het deeg. Niemand zal geloven dat je het lekkere verse brood zelf gebakken hebt, zo professioneel zal het er uit zien, net zoals van een goede bakker. De mandjes hebben een deegcapaciteit voor 500 gram, 750 gram en 1 kilogram deeg.
Hoe gebruik je een rijsmandje?
Wanneer je mandje nog helemaal nieuw is, besproei dan alleen de binnenkant met een plantenspuit, doe dit een heel klein beetje. Het riet moet iets vochtig zijn, maar niet kleddernat! Doe er dan een klein kopje bloem in en draai de mand in de rondte, zodat het meel/bloem er aan blijft plakken en zo een dun laagje vormt. Klop het teveel aan bloem een beetje uit het mandje. Pas op: Het laagje bloem op de bovenstaande foto is te dik, zoveel bloem gaat er pas in wanneer je deeg in het mandje doet. Laat de banneton vervolgens eerst goed drogen voor gebruik.
Het deeg heeft zijn eerst rijs gehad en is gevormd, in model gebracht, om in de rijsmand te leggen. Bestrooi dan de mand rijkelijk met bloem, zie foto, leg voorzichtig het deeg erin met de naad, dus de lelijke kant, naar boven. Vooral in het begin, als je nog niet zo gewend bent aan het gebruik van de mandjes, kun je beter iets te veel dan te weinig bloem gebruiken. Dek de banneton af met een licht vochtige doek, of zoals ik zelf altijd doe een wegwerpdouchemutsje, en laat het deeg op kamertemperatuur voor de tweede maal rijzen.
Een banneton gebruik je niet in de oven, daar zouden ze waarschijnlijk ook niet tegen bestand zijn. Vlak voor het bakken ‘kieper’ je het deeg op een bakplaat of meeverwarmde ovensteen. Snij nog even snel de bovenkant van het deeg in en dan snel de oven in. Met een zacht borsteltje, bijvoorbeeld een champignonborsteltje, maak je voorzichtig de binnenkant van het mandje weer redelijk bloemvrij. Er zal altijd een dun vliesje op blijven zitten, maar dat is ook de bedoeling. Laat het wederom goed drogen en bewaar het in een papieren zak op een droge plaats.
Wil je een bijpassend recept voor een langwerpige rijsmand, kijk dan even hier voor een heerlijk versgebakken 100% Speltbrood met hele speltkorrels. Zoek je nog meer ideeën voor een ronde vorm, desem of andere broden? Bezoek dan ook eens mijn blog: Xandra bakt brood
Bij de BroodBakShop verkopen ze rijsmandjes is verschillende maten en vormen, gemaakt van riet (Birkmann) of van kunststof (Herbert Birnbaum). De prijzen liggen tussen ca €12,50 en €17,00. Tevens vind je op de website van de BroodBakShop alle ingrediënten en materialen die je nodig hebt om zelf brood te bakken.
[spacer style=”1″ icon=”none”]
Lezerskorting bij de Broodbakshop.
Met onderstaande kortingscode (in de button) krijg je maar liefst 10% korting op het gehele assortiment. Neem er dus snel een kijkje, maar pas op, vergeet niet je kortingscode in te voeren bij het afrekenen.
[button link=”http://www.broodbakshop.nl/brood/?tt=12726_456117_62023_&r=” icon=”128227″ target=”blank” color=”212121″ textcolor=”ffffff” size=”big”]BBS10GIFTCODE[/button]
[spacer style=”1″ icon=”none”]
Had ik toch een prachtig mooi gerezen brood in mijn rijsmandje zitten, keer ik het mandje om, zakt het hele brood als een plumpudding in. Dus heb ik alsnog een heel erg compact brood 🙁 Heb ik toch niet genoeg gekneed en opgebold, of ben ik onvoorzichtig geweest met het uit het mandje halen van het brood?
Wat jammer. Waarschijnlijk heeft je brood dan net iets te lang gerezen waardoor het teveel spanning had. Volgende keer iets minder lang laten rijzen dus. Het gebeurt ons allemaal wel eens, laat je niet ontmoedigen, een volgende keer lukt het vast wel.
leuke mandjes. Ik twijfel al een tijdje omdat ik bang ben dat zodra ik het mandje omdraai, mijn brood zal inzakken. Ik bak zowel soms zuurdesembrood als gewoon brood.
Groetjes
Carola
Hoi Carola, als dat gebeurd, heb ik ook wel eens hoor … Sttt niet verder vertellen, heeft het deeg waarschijnlijk te lang gerezen. Je hoeft het niet 1,2,3 om te kieperen maar kan ook een platte plank/ bakplaat op de mand/deeg leggen en dan voorzichtig omdraaien. Bak je op een steen, dan kun je het deeg van de plank/ bakplaat zo op de meeverwarmde steen laten schuiven. Je krijgt met deze manden zo’n leuk patroontje in het brood, net echt 😉