In het voorjaar is er een opvallend onbekende groente verkrijgbaar bij de groenteman. We noemen het postelein. De kleine en frisse geel/groene blaadjes en de vlezige, roodachtige bladstengels hebben een friszure smaak.
Zet dus eens wat anders op tafel in het voorjaar. Op deze pagina leggen we je uit wat postelein is en wat je ermee kunt.
Deze voorjaarsgroente is niet alleen in het voorjaar verkrijgbaar maar ook in de zomer. Vanaf april vind je deze bladgroente bij de groenteman. Postelein is dan verkrijgbaar tot en met Oktober. In de maanden April en Oktober is de aanvoer het kleinst, maar daartussen is deze friszure groente volop verkrijgbaar.
Postelein moet er bij aankoop fris en stevig (knapperig) uitzien. Je ziet al gauw of het tere steeltje + blaadjes iets zijn ingedroogd. Het verlept simpel en deze postelein kun je dan ook beter laten liggen.
Bewaar de postelein ook niet langer als 2 dagen. Vergelijk het een beetje met spinazie. Vers gekocht, snel in de pan. Het spreekt voor zich dat postelein in de koelkast bewaard moet worden. Doe de postelein het liefst over in een bakje. Er moet zuurstof bij kunnen. Koop je het in een plastic zak? Trek dan in ieder geval de zak open als je het in de koelkast legt.
Voor bereiding hoeft de postelein alleen gewassen te worden. Laat het goed uitlekken en snijd het zo grof als je lekker vindt.
Postelein slinkt enorm bij bereiding. Reken daarom op 400 a 500 gram per persoon. In basis zet je de gewassen postelein op met aanhangend water. Laat het 5 minuten koken (slinken) en bind eventueel met wat maïzena of aardappelzetmeel. Maak het af met een bechamelsaus. Het kort smoren van postelein behoort ook tot de mogelijkheden.