Pizzabodem maken doe je eenvoudig zelf

Pizzabodem maken doe je eenvoudig zelf

Pizza’s, in de supermarkt vliegen ze als warme broodjes over de toonbank en heel wat pizza scootertjes snorren door het Nederlandse landschap. Italië heeft dan ook redelijk voet aan wal gekregen in ons land. Pizza’s zijn echt niet moeilijk om te maken, dus wil ik jullie het volgende vragen: Zullen we het eens zelf proberen? De eerste keer lijkt het een hoop rommel en gedoe, maar als je er aan gaat wennen wil je nooit meer anders. We beginnen met de basis van de pizza, tarte flambée, flammekueche, pide, flatbread of hoe je de bodem ook wilt noemen.

Wat heb je nodig voor twee pizzabodems:

  • 250 gr tarwebloem (of 125 gr tarwebloem + 125 gr tarwe-volkorenmeel)
  • 1/2 tl bakkerszout
  • 7 gr  instantgist (1 zakje)
  • 2 el olijfolie
  • 1,25 ml lauwwarm water

TIP: Bak de pizza op een speciale,metalen pizzabakplaat met gaatjes, o.a. te koop bij Dille & Kamille of op een in de oven mee verwarmde pizzasteen. Een deegroller kan ook handig zijn.

Pizzabodem maken:

Meng eerst de droge ingrediënten voor de bodem, voeg dan de olijfolie en het water toe. Kneed dit ca. 5 minuten met een kneedmachine of 10 min. goed met de hand. Als het goed is ontstaat er nu een zeer elastisch deeg. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgom-bel.

[first]Pizzabodem maken 1[/first][second]Pizzabodem maken 2[/second][third]Pizzabodem maken 3[/third]

Laat het deeg dan 1 uur, in een licht ingevette en afgedekte kom, op kamertemperatuur in volume verdubbelen. Tip: Tijdens het wachten kun je de vulling van de pizza alvast maken. Haal het deeg uit de kom, druk voorzichtig wat lucht uit het deeg en verdeel het dan in twee stukken. Maak hier bolletjes van en laat ze ca. 5 minuten onder een stukje plastic rusten.

[first]Pizzabodem maken 4[/first][second]Pizzabodem maken 5[/second][third]Pizzabodem maken 6[/third]

 

Rol met behulp van een deegroller de bollen één voor één uit tot een grote cirkel met een doorsnede van ca. 25 á 30 cm en leg deze op een speciale pizza bakplaat (bij de Action of een kookwinkel), de gaatjes in de bodem zorgen voor een extra krokante pizza. Verwarm nu de oven goed voor (met of zonder pizzasteen) op 230 á 240 graden.

[first]Pizzabodem maken 7[/first][second]Pizzabodem maken 8[/second][third]Pizzabodem maken 9[/third]

 

Bedek de bodem met een laagje tomatensaus of bijvoorbeeld verse roomkaas, verschillende soorten groenten, vlees, vis, fruit, etc.  Zie hier enkele voorbeelden: courgettechampignon, margheritakaasprimadonna, etc.

Bak de pizza in het midden van een voorverwarmde oven op de hoogste stand in 5 tot 10 minuten gaar.

Tip: Echt geen zin om deze bodem te maken of wil je een dagje snel klaar zijn? Gebruik dan een gehalveerde ciabatta of turks brood, en zelfs op geroosterd casino witbrood kun je je pizzavulling kwijt. Origineel alternatief is minipizza’s op gehalveerde kaiserbroodjes of Italiaanse bollen en ook een afbakstokbroodje is prima geschikt.

Zelf de tomatensaus kun je zelf maken. Lekker hoor, je geeft zo een geheel eigen karakter aan je pizza.

Klik hier voor het tomatensaus recept

En dan moet je de pizza nog beleggen. Wat moet je daar nu van maken? Dat is heel simpel, koop gewoon wat je lekker vindt. Alle combinaties kunnen eigenlijk. Hier een aantal voorbeelden, maar experimenteren kan altijd.

Tomatensaus, mozzarella, geraspte parmezaanse kaas, geraspte Goudse kaas, verse basilicum en rucola, olijven, champignons, ansjovis, kappertjes, ananas, artisjokhartjes, paprika, uienringen, tomaten, ham, salami, chorizo, gerookte zalmtonijn uit blik, sardientjes, garnalen.

Ook op een gourmetstel kun je lekkere mini pizza’s bakken. Kijk maar eens in onze gourmetspecial voor tips.

 

Lekker Tafelen (Xandra)

Lekker Tafelen (Xandra)

Het is ontzettend leuk om zelf brood te bakken! Het blijft elke keer weer een klein wonder. met een beetje geduld en liefde, kun je van allemaal losse ingredienten, een heel lekker brood maken. En geloof me, echt iedereen kan het (leren)!


Meer over vergelijkbare onderwerpen
basisreceptbasisreceptenitaliaansitalieolijfoliepizzasaus

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*