Notenkruid
Notenkruid of Perilla frutescens is een plant die afkomstig is uit Oost-Azie (China, Japan, Vietnam en Korea). Er bestaan groene en purperen varianten. In Japan wordt het kruid shiso genoemd of shiso purple en de naam shisoblad wordt ook vaak in Europa gebezigd. Andere namen zijn biefstukplant, Japanse basilicum, Japanse netel of aojiso.
Kweek en oogst
Notenkruid is een eenjarige, half winterharde plant en familie van de munt (Lamiaceae). Hij gedijt goed in een vochtige, voedselrijke en zonnige omgeving. In een pot op het balkon of op een warme vensterbank, mits voorzien van een dagelijkse portie water, houdt de plant het daarom uitstekend uit. Notenkruid kan ook buiten gehouden worden in de volle grond. De blaadjes kunnen worden geoogst tot en met de maand oktober. Zaaien: april-juli op een zaaibed in de volle grond en na verspenen uitplanten of direct in regels zaaien. De plant kan tot 60 centimeter hoog worden. De bladeren lijken (afhankelijk van de soort) in meer of mindere mate op die van een netelblad, maar zijn minder getand, iets ronder. De (geoogste) blaadjes blijven ongeveer een week goed in de koelkast, daarna loopt de kwaliteit achteruit en worden de randen bruin. Je kunt de blaadjes invriezen, zodat je ook in de winter een voorraadje tot je beschikking hebt.
Culinair
Culinair worden zowel de olie (geperst uit de zaden) als het blad gebruikt. De essentiële oliën van de bladeren geven een sterke smaak af die doet denken aan basilicum of munt. Sommige mensen menen een vleugje komijn of venkel te proeven.
In reepjes gesneden wordt notenkruid gebruikt in salades, spaghetti en tal van vlees- en visgerechten of zelfs als smaakgevende afwerking op pizza. (Oorspronkelijk werd notenkruid in Japan gebruikt als vervanger van basilicum.) De blaadjes worden zonder ze te snijden verwerkt in handgerolde sushi.In Vietnam worden de fijngesneden blaadjes onder andere gebruikt op noedelsoep. In China bakt men de blaadjes samen met knoflook en gember en zo serveert men het notenkruid als een bijgerecht.
De groene of halfgroene blaadjes kunnen uitstekend rauw gegeten worden, de rode blaadjes (sisho purple) hebben een iets taaiere structuur en dienen lichtjes geblancheerd te worden.
De plant bevat een veelheid aan mineralen en vitamines. In China wordt het kruid gebruikt om verkoudheden mee te behandelen. Het is aangetoond dat het kruid het afweersysteem van het lichaam versterkt. In Japan gebruikt men het notenkruid om voedsel te bewaren en te steriliseren. De umeboshi (zoute pruimen) danken hun kleur mede aan het sisho purple blad.