Nespresso en de overeenkomst tussen koffie en wijn
Welke gedachte komt bij je op als je denkt aan een sommelier en een smaakexpert? Wijn? Ja, dat was ook mijn eerste gedachte, maar Nespresso ziet dat heel anders. Want net zoals wijn is koffie proeven een vak apart. Koffie is niet alleen meer wat gemalen bonen, wat gekookt water, een filtertje en een thermoskan, maar tegenwoordig is dit een compleet vak apart. Espresso, cappucino, latte macchiato, ristretto, de gemiddelde barista heeft het er maar druk mee. En ben je eruit wat voor soort koffie je wilt, dan komt ook nog eens de keuze uit welk land de bonen komen.
Belangrijk
Belangrijk, heel belangrijk is het voor mij, dat eerste bakje koffie van de dag. Ik ben geen ochtendmens en heb dat kopje nodig om langzaam, rustig mijn dag te beginnen. Ik hou van dat eerste half uur van de dag, ik, mijn koffie en rust. Daarna kan ik er tegenaan. De uitnodiging van Nespresso om eens koffie te proeven zoals je dat ook met wijn doet, kon ik daarom niet naast mij leggen. Kom maar op met die koffie, de smaakexpert en de sommelier!
En zo reed ik tijdens de eerste herfststorm van dit jaar richting Amsterdam waar Nespresso een werkelijk schilderachtige locatie had uitgekozen om een zeer kleine groep bloggers te leren hoe het nou met smaak werkt en natuurlijk om te proeven. Koud, guur, een warme koffie of een fijn glaasje wijn kon ik na die rit wel gebruiken. Want ja, de sommelier stond ook op het programma, maar de link met koffie, anders dan dat je bij beide dranken verschillende smaken kan proeven, was mij nog niet duidelijk.
Centrum voor Smaakonderzoek
Een tafel vol wijnglazen, vijf bloggers en drie sprekers. Nespresso had bewust gekozen voor een intieme setting. Nieuwsgierig naar wat er zou komen en waar het naar zou leiden, luisterden we naar de eerste spreker: Bob Cramwinckel, oprichter van het Centrum voor Smaakonderzoek. Al snel werd duidelijk dat smaak/proeven alles te maken heeft met meer dan alleen je tong. Je ogen zien iets, je hersens herinneren zich iets en je proeft dat wat je verwacht. Eh? Iets smaakt toch zoals het smaakt? Dat dit toch net even anders werkt bleek bij het blind proeven van een rode, een witte en een rosé wijn. Met een geblindeerd brilletje op werd door een vrijwilliger de verschillende wijnen geproefd en was de vraag: in welk glas zat welke wijn? Makkie, kan niet fout gaan, een rode wijn smaakt echt heel anders dan een witte. Nee dus, van de 2 rode, 1 witte en 1 rosé werd er 1 rode wijn goed aangegeven. Geen kenner zal je denken, maar nee, dit was juist een goede score. Bijzonder, maar wat is de link met koffie? Koffie is koffie, donkerbruin, komt geen kleur aan te pas.
De sommelier en de glazen
Ondertussen werd in de wijnglazen water geschonken. Jawel, water! Verschillende vormen glazen, maar water uit dezelfde karaf. Sommelier Noël Vanwittenbergh (dé beste sommelier van 2014, Ciel Bleu, Okura) begon gepassioneerd over de functie van het glas. Voor verschillende wijnen zijn er verschillende glazen, dat heeft een reden. Maar even heel simpel, in die van ons zat water! Met een twinkel in zijn ogen nodigde hij ons uit uit het eerste glas te drinken en te vertellen wat je proefde en vooral waar je het proefde. Oké, voorkant tong. Heeft het model (tulp, Pinot Noir) hiermee te maken? Bij glas 2 (Bourgogne), een wat taps toelopend model, weer met jawel, hetzelfde water, kwam de eerste verbazing. Bij iedereen bleek dat je het water op een andere plek op je tong proeft. Wat meer na het midden. Glas 3, een bolvormig Bordeaux glas, gaf weer een ander gevoel, de gehele tong en mond. Verbazing alom, een simpel watertje proef je dus op verschillende manieren al naar gelang het soort glas dat je gebruikt. Geloof je me niet, dit is thuis zo na te doen, probeer het eens.
Ontwikkeling
En langzaamaan kwam het besef wat de sommelier, de smaakontwikkelaar en het glas met koffie te maken hebben. Als het met water zo werkt, dan kan het met koffie niet anders zijn. Dat kan dus zomaar betekenen dat mijn eerste kopje koffie van de dag ineens heel anders binnenkomt. En ja koffie drink je niet altijd uit een mok, kijk maar eens in Italië of Spanje, daar wordt koffie gewoon in een glas geschonken. Dat Nespresso net even een stapje verder gaat in de ontwikkeling van een specifiek koffieglas mag duidelijk zijn. Een stoer glas, een stevige poot met een dikke steel. Dik glas natuurlijk, want je wilt je vingers niet branden. Dat deze glaasjes niet zomaar achter een tekentafel zijn bedacht bleek toen Noël vertelde dat er 2 jaar gedaan is over de ontwikkeling. Samen met Riedel in Zwitserland, een 300 jaar oud familiebedrijf, dat bekend staat om zijn kristallen glaswerk, en maar liefst 16 sommeliers, is er geproefd, geschaafd, nog een keer geproefd totdat uiteindelijk de perfecte glazen ontstonden. Twee verschillende soorten, want de ene koffie smaakt gewoon lekkerder in een wat bolvormig glas dan in een wat strengere slankere gevormd glas.
Koffie uit een glas
Onzin, ik hoor het je denken. Wijn oké, maar koffie…….en zo stond ik er ook in. Maar hé, die jongens bij Nespresso zijn niet helemaal mal, dus je raadt het al, binnen no time stonden er 2 verschillende glaasjes met dezelfde koffiesoort voor onze neus. En net zoals bij het water was er verschil in smaak. De Bulsão do Brasil kwam in een bolvormig breed glaasje (de mild) veel zachter binnen dan in de strengere slanker gevormde (de intense). Nog maar een testje, want gezonde achterdocht heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Bij de Arpeggio bleek de lekkerste smaak juist in de intense beter te smaken en wat wrang in de mild. Bijzonder, ik kan niet anders zeggen. De vorm van het glas heeft dus invloed op de smaak van de koffie en kan de perfecte smaak naar boven toveren of juist verknallen. Van belang is de intensiteit te weten van jouw favoriete Nespresso koffie, het Mild glas gebruik je tot en met intensiteit 6, de Intense voor alles daarboven. Voor iemand voor wie die eerste koffie van de dag zo belangrijk is, een eye opener. Door een bijpassend glas te gebruiken begint mijn dag nog beter! Nespresso komt vanaf 27 oktober 2014 met deze twee nieuwe koffie glazen, de Reveal Collection by Riedel. De prijs van een set van twee glazen wordt 28 euro.
Special Reserve Grand Cru
Speciale glazen verdienen een bijzondere koffie. En dan bedoel ik niet weer een variant met opgeschuimde melk of een ander extra ingrediënt, maar een bijzondere koffieboon. Een Special Reserve Grand Cru om maar te zeggen. Een topper! Twee jaar na de Special Reserve Hawaii Kona introduceert Nespresso een nieuwe Special Reserve Grand Cru. Waarschijnlijk hebben de meesten wel gehoord van de Arabica koffieboon, de Maragogype koffieboon zal daarentegen niemand bekend in de oren klinken. Deze boon die ook wel de olifantenboon genoemd wordt (hij is ongeveer 1,5 keer groter dan de gewone arabica) is een Arabica variant die echter maar op een paar plaatsen groeit in Zuid en Midden Amerika. De oogst per struik is klein, de koffiestruik hoger dan de gewonere varianten. Geen struik dus die door de koffieboeren veelvuldig gepland wordt. Onder invloed van aarde, wind en water op de plekken waar deze struik groeit heeft deze boon een uitgesproken smaak. Door de bonen uit Mexico en Nicaragua iets langer te branden en de bonen uit Colombia en Guatemala zeer kort en pas daarna samen te voegen ontstaat een eindresultaat dat onder de fijnproevers zeer geliefd zal zijn. De Maragogype is vanaf 27 oktober beperkt te krijgen, zolang de voorraad strekt. Per etui van 10 capsules is de prijs 12 euro.
En hoe kan het ook anders, Sint en Kerst komen er weer aan, dus tijdens de feestdagen zal een Limited Edition cadeaubox met daarin twee Mild-glazen en de special Reserve Maragogype Grand Cru beschikbaar zijn.
Afsluiting
Nespresso koffie-ambassadeur Ruurd Neurink sloot, begeleid door een knallende donderslag van het noodweer dat overtrok, deze bijzondere bijeenkomst af. In anderhalf uur had ik onder andere geleerd dat water niet zomaar water is, dat zodra je ogen bedekt zijn je geen idee meer hebt wat je nu drinkt, dat wijn en koffie veel meer overeenkomsten hebben dan alleen proeven, maar vooral dat koffie niet zomaar koffie is. Een bijzondere ervaring die ik niet had willen missen. Een kopje, nee vanaf nu een glas koffie, zal nooit meer hetzelfde zijn!