Melk kefir is allereerst een drank maar kent nog andere mogelijkheden. Je kan er heerlijk mee kokkerellen maar ook als schoonheidsmiddel verricht melk kefir wonderen.
Met melk kefir zijn vele lekkere recepten te bereiden. Ga vooral eens lekker experimenteren in je keuken. Ik heb hier alvast wat voorbeelden om je te laten zien wat zoal mogelijk is:
- Maak er een heerlijk zoete of misschien wel een hartige smoothie van: vervan
g de yoghurt door de melk kefir - Gebruik de melk kefir als basis voor je muesli ontbijt. Maak deze nog gezonder door een eetlepel gebroken lijnzaad aan toe te voegen
- Gebruik de melk kefir in je pannenkoek beslag
- Bak met de melk kefir een heerlijk zuurdesembrood
- Maak er een heerlijke tzatziki van, vervang gewoon de yoghurt door de melk kefir
- Bak eens je favoriete cake met melk kefir
Melk kefir kan ook nog als schoonheidsmiddel gebruikt worden:
- Maak een gezichtsmasker van melk kefir. Laat de melk kefir goed uitlekken in een plastic zeef en breng het aan op je gezicht als masker. Laat het gewoon een minuut of 20 zitten en je huid voelt weer schoon en fris aan
- Voeg melk kefir toe aan je badwater. Gebruik 1 tot 2 liter en ga heerlijk in bad liggen. Je huid voelt weer zacht en soepel aan. Dit werkt prima bij een droge huid!
Ik ben zelf ook aan het experimenteren geslagen. Ik heb een heerlijke eiersalade gemaakt met melk kefir.
Ingrediënten:
- 5 (biologische) scharreleieren
- 3-4 eetlepels melk kefir (gezeefd met een plastic zeef)
- 2 lente uitjes
- 1 geraspte appel
- 3 eetlepels fijne bieslook
- snufje zeezout
- snufje kerriepoeder
- snufje peper
- 10 walnoten
Bereiding:
- kook de eieren in 7-8 minuten gaar
- pel de eieren en leg ze in een grote kom
- snijd de lente uitjes in kleine stukjes
- rasp de appel
- voeg de melk kefir, stukjes lente ui, geraspte appel, de fijne bieslook en het snufje zeezout toe aan de eieren
- prak alles goed door elkaar
- strooi er een snufje kerriepoeder en een snufje peper door
- hak de walnoten fijn en strooi ze er over de eiersalade heen
Deze eiersalade is heerlijk op een volkoren boterham of op een vers en knapperig stuk stokbrood!
Dit waren mijn columns over kefir. Ik vond het leuk om te ontdekken wat de mogelijkheden met kefir waren en welke gezonde invloeden kefir kan hebben.
Hallo Katja,
Ik snap iets niet,
Wat ik begrijp bij melk kefir. Als je het kookt/ verwarmd gaan de goede bacteriën dood !! Hoezo dan pannenkoekmix/ brood en Cake? Koude gerechten kan wel toch?
Ja, zeker Gerda. Vooral als de kefir gepasteuriseerd is is dat geen enkel probleem. Soms wordt kefir ook rauw verkocht. Dan nog kan het meestal geen kwaad, maar is het aan te raden de rauwe kefir eerst kort te verwarmen.
Beste Catja,
Ik gebruik kefir sinds vandaag. Moet nog erg wennen aan de smaak.
Ik ben heel benieuwd naar jouw recept voor het zuurdesembrood met kefir! Zou je dat willen plaatsen? Als ik dit brood ga bakken, wordt het m’n eerste keer brood bakken. Ik hoop dus dat het niet al te moeilijk is 🙂
Alvast vriendelijk bedankt!
Groetjes,
Anouschka