Marokkanen en hun eetgewoontes

Marokkanen en hun eetgewoontes

Marokkanen houden van heel uitgebreid eten en zijn enorm gastvrij! Als Marokkanen gasten krijgen staan de vrouwen de hele dag in de keuken om er een groot feest van te maken.

Ieder land kent zijn eigen gewoontes en zijn eigen ingrediënten. De Marokkaanse keuken kent sporen van Franse en Spaanse keuken maar stamt verder af van de Berber bevolking. Kip is het meest gegeten vlees in Marokko. Als groente wordt er veel artisjokken, courgettes, aubergines, groene asperges, kikkererwten en olijven gegeten.  In Marokko wordt veel gebruikt gemaakt van stoofpotten, zoete gerechten en kruiden zoals: koriander, munt, komijn, kaneel, kurkuma, kardemom, gember, nootmuskaat en cayennepeper.

Het ontbijt:

Het Marokkaanse ontbijt is zeer uitgebreid. Er is wittebrood, bruinbrood en brioche. De meeste gezinnen bakken hun brood zelf en brengen het dan naar de gemeenschappelijke oven in het door waar ze het brood bakken. Het brood wordt besmeerd met roomboter en belegd met jam, honing of hartig beleg (salami, rookvlees). Verder eten ze dunne pannenkoeken (Pagrir) die belegd worden met boter en suiker of honing. Ook zijn er bij het ontbijt hard gekookte eieren, zwarte olijven, gepelde tomaten en schapenkaas.

De lunch:

De lunch bestaat meestal uit een kruidige stoofpot van lamsvlees, vis of kip met groenten. Hierbij wordt salade, couscous of brood gegeten.

De avondmaaltijd:

De avondmaaltijd begint meestal met een salade van bijvoorbeeld aubergine en tomaat. Net zoals de lunch is de avondmaaltijd een warme maaltijd. Meestal een heerlijke stoofpot die gemaakt is van de restjes van de lunch. Verder bestaat de maaltijd uit couscous, gerst, gierst of pasta. Aardappelen worden in Marokko beschouwd als een groente. Ook bij de avondmaaltijd eten de Marokkanen brood.

Het nagerecht:

Het nagerecht bestaat uit fruit of een heerlijk zoet gerecht (zoet gebak, fruit koekjes of chocolade taart met dadels).

Muntthee

Muntthee is een drank die in Marokko veel gedronken wordt. De thee wordt gemaakt van groene thee waar munt blaadjes en suiker aan toegevoegd worden. De thee wordt met een heel ritueel geschonken in kleine glaasjes. Dat ritueel is nodig om er een laagje schuim op te krijgen. Bij de muntthee worden meestal noten of koekjes geserveerd.

Recept van Marleen El Akehal

Tajine met gehakt (4 personen)

Ingrediënten:

350 gram gehakt, 4 eieren, 1 dl olijfolie, 1 pond tomaten, 1/2 theelepel komijn, paprikapoeder, peper, zout en peterselie.

Bereiding:

Doe de olijfolie in de tajine en voeg de ontvelde tomaten en kruiden toe.

Op een zacht vuurtje een half uurtje laten pruttelen en af en toe een beetje water toevoegen.

Het gehakt kruiden met zout, peper en peterselie en er balletjes van maken.

De gehakt balletjes in de tajine doen en een uurtje zachtjes laten pruttelen tot het gehakt gaar is.

Op het laatste de eieren breken en ze in het mengsel laten glijden.

Even wachten tot de eieren goed gestold zijn.

 

Nagerecht Marokkaanse Sinaasappelsalade

Ingrediënten:

3 of 4 sinaasappels, 1 pond aardbeien en kaneel

Bereiding:

Pel de sinaasappels en snijd ze in dunne partjes.

Maak de aardbeien schoon en snijd ze doormidden.

Leg de partjes sinaasappel in een schaal en bestrooi met kaneel.

Verdeel de aardbeien over de partjes sinaasappel en bestrooi ook deze met kaneel

 



Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*