Mandarijnen, Proef voor je koopt

Mandarijnen, Proef voor je koopt

De populariteit van mandarijnen komt waarschijnlijk vooral vanwege het ‘makkelijke pellen’ De schil zit wat los om de vrucht (hoewel dit per ras kan verschillen) waardoor je ze snel even weghapt. Het ideale fruit om mee te nemen naar school of werk. Bovendien echt winterfruit. Verkrijgbaar van november tot februari.

Laat je je buiten deze periode verleiden tot de aankoop van mandarijnen, dan zul je ook vaak een tegenvaller moeten incasseren. Denk aan droge mandarijnen of vruchten vol pit. Helaas komt dat ook steeds vaker voor in het seizoen. We kopen een kist, zak of net mandarijnen en ontdekken pas thuis dat het niet de allerbeste vruchten zijn. Ik vind dat altijd een enorme teleurstelling.

Dat is dan ook exact de reden dat ik besloten heb mijn mandarijnen alleen nog te kopen waar ik ze eerst mag proeven. Zeker bij de aankoop van een heel kistje van dit heerlijke, sappige fruit wil ik toch wel echt weten wat ik aanschaf.

Kiezen uit al die mandarijnen soorten

Eigenlijk alles wat verkocht wordt is een afgeleide van het echte ras: Mandarijn. De originele mandarijn is nauwelijks meer verkrijgbaar. We maakten een opsomming van de meest aangeboden alternatieven:

Clementine, het meest bekende mandarijntje in Nederland waarschijnlijk. Vaak herkenbaar omdat de vrucht wat plat van vorm is. Bovendien staat de clementine bekend als meest pitvrije mandarijn.

Satsuma is een uit Japan afkomstig mandarijntje. Meestal worden ze echter geïmporteerd vanuit Spanje. Het is vaak de vroegst aangeboden mandarijn. De eerste Satsuma’s zijn vaak wat friszuur van smaak. Naarmate het seizoen vordert worden ze zoeter.

De Ortanique is een laat ras en zie je steeds vaker verschijnen. Ze pellen bijzonder lastig. Tipje: Pers deze mandarijnen. Het sap is namelijk heerlijk zoet en vol van smaak.

Minneola’s worden massaal aangeboden. 10 jaar terug hadden we er nog nauwelijks van gehoord. Er doen allerlei verhalen de ronden over de kruising van mineola’s. Het is een kruising tussen een tangerine en een grapefruit. Vooral herkenbaar door het kenmerkende bultje aan de bovenzijde. De minneola staat bekend om een grote sapproductie en is daarmee ook geschikt om te persen.

Er zijn nog veel meer rassen, maar bovenstaande rassen worden het meeest aangeboden.

mandarijnen-rassen-kopen

 

 

De kleur van de schil

Vroege mandarijnen, vooral de Satsuma heeft vaak een licht oranje schil. Dit wordt vaak gesynchroniseerd met zure mandarijnen. Dat is niet het geval. Zoals hierboven aangegeven zijn satsuma’s vroege mandarijnen en zijn de eerste inderdaad wat zuur. De oranje schilkleur heeft ook vaak als resultaat dat deze bij veroudering zwarte vlekken krijgt. Let op, je kunt ze ook dan nog gewoon opeten. Gestookte mandarijnen (vooral vroege rassen) hebben die oranje schilkleur. Geen zorg, er kan en net zo zoet mandarijntje onder schuil gaan. Oranje mandarijnen pellen vaak wel iets lastiger.


Laat je een leuke reactie achter?

Deel: "Mandarijnen, Proef voor je koopt" met je culinaire vrienden

Vond je dit artikel interessant? Laat het je vrienden ook weten. Je kunt het rechtstreeks met ze delen met behulp van onderstaande buttons. Heb je suggesties of vragen? Laat het ons weten via het formulier onder deze pagina. Wil je meer weten over dit onderwerp? Gebruik de groene buttons om meer te lezen over dit culinaire onderwerp.Meer over vergelijkbare onderwerpen
citruscitrusvruchtenmandarijnen
Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!

Je las: Mandarijnen, Proef voor je koopt. Lees ook:

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*