Kruiden uit eigen moestuin voor het barbecue seizoen

Kruiden uit eigen moestuin voor het barbecue seizoen

Marineren van vlees, op smaak brengen van een salade, of verse kruidenboter bereiden voor op een stokbrood. Kruiden zijn een essentieel ingrediënt van veel gerechten, maar onmisbaar bij een BBQ à la Lekker Tafelen.

Wil jij je kruidentuin ook BBQ-proof maken voor het komende seizoen? Onze tip: start in ieder geval met twee basiskruiden en breidt naar keuze uit met een aantal van deze selectie mediterrane kruiden.

Basis tuinkruiden: bieslook en peterselie

Begin je kruidentuin met in ieder geval bieslook en peterselie. Hiervan kun je je eigen kruidenboter maken. Ze kunnen in veel gerechten worden gebruikt en doen het erg goed als garnering.

Bieslook is zo’n beetje het makkelijkste kruid om zelf te kweken. Deze plant kan veel hebben en is winterhard, dat wil zeggen dat hij prima tegen wat vorst kan.
Bieslook kun je in de vollegrond zetten, maar doet het ook prima in potten. Wordt de plant te groot, dan kun je de kluit scheuren.

Peterselie, zo ongeveer het meest gebruikte kruid, is er in twee soorten. Krulpeterselie is de meest bekende en door zijn vorm het mooist voor garnering. Gladde peterselie heeft een sterkere smaak.
Van peterselie heb je iets meer werk. De plant is namelijk niet winterhard, dus je zult ieder voorjaar opnieuw moeten zaaien.

bieslook
Verse peterselie

Mediterrane of Italiaanse kruiden

Kruiden met een wat sterkere, meer uitgesproken smaak, gebruik je voor de lekkerste marinades. In de tuin, vlakbij je terras of pad, geven ze je het ultieme vakantiegevoel door de heerlijke geur die ze verspreiden als je er langs loopt.
Deze kruiden houden meer dan anderen van een warme zonnige plaats, en houden niet van natte voeten. Zaai of plant ze daarom in goed doorlatende grond. Oregano, rozemarijn en tijm zijn lichtkiemers. Bedek de zaden daarom niet met aarde.

Basilicum is onmisbaar bij tomaten, en breed inzetbaar in salades en vele andere mediterrane gerechten. Basilicum is een eenjarig kruid, en kan ook prima binnen of buiten in potten groeien. Pas op voor slakken en verwijder de bloemen op tijd zodat de smaak behouden blijft.

Oregano is wel winterhard en is gemakkelijk te telen. Smaakmaker voor veel marinades, zoals voor souvlaki. Doet het ook goed op pizza’s.

Rozemarijn, ook een meerjarige plant, heeft een zeer sterke smaak welke snel kan overheersen. Heerlijk in grillgerechten, dus bij uitstek geschikt voor het barbecueseizoen.

Tijm blijft laag bij de grond en neemt vaak wat meer ruimte in. Kan ook in potten worden geteeld, zowel binnen als buiten. De plant is meerjarig en trekt insecten aan, maar houdt luizen op afstand.

rozemarijn
Basilicum

It’s teatime!

Als afsluiter van je heerlijke buitenmaal zet je van een paar takjes Munt een verse kop thee. Groene munt of pepermunt zijn de meest bekende soorten en deze zijn ook meerjarig. Koop één plantje, zet die in je tuin en de jaren erop kun je de kluit, net als bij bieslook, scheuren.

Munt kan gemakkelijk gaan woekeren. Dit kun je voorkomen door de plant vlakbij een muurtje of in een bak te plaatsen, die van onderen open is.

 


Meer over vergelijkbare onderwerpen
barbecuekruidenverse kruiden
Sjoukje Bonnema

Sjoukje Bonnema

Voedingskundige en tekstschrijver. Houdt van gezond en lekker eten. Kookt glutenvrij vanwege coeliakie. Moestuiniert samen met haar kinderen en blogt daarover op Lekker Tafelen.

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...