Je groeit als kool, zo gezond is dat.

Je groeit als kool, zo gezond is dat.

Kolen leveren een belangrijke bijdrage aan onze dagelijkse voedingsstoffenbehoefte. Groene, rode en witte maar vooral spruitjes zijn rijk aan voedingsvezels. Spruiten en groene kool zijn bovendien ook een goede bron van kalium. Kalium is een regulator van de vochtbalans in ons lichaam. Groene groenten zoals groene kool zijn ook een alternatieve calciumbron. Calcium is dan weer opbouwend voor onze beenderen en ons gebit, al speelt het mineraal ook een belangrijke rol in de bloedstolling, de spiercontractie en de vrijstelling van hormonen.

Daarnaast zijn kolen en spruitjes rijk aan het wateroplosbare vitamine C, betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam. Vitamine C bevordert de vorming van bindweefsel waardoor een goede wondgenezing wordt bevorderd en is goed voor de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze vitamine is ook betrokken bij het spier- en hersenmetabolisme en de hormoonsynthese. En top of the bill: vitamine C bezit ook antioxidatieve eigenschappen. Op die manier neutraliseert vitamine C de zogenaamde vrije radicalen, stoffen die beschouwd worden als agressieve nevenstoffen van de normale stofwisseling of bepaalde leefgewoontes zoals roken.

Vrije radicalen zijn in staat lichaamscellen te beschadigen, versnellen het verouderingsproces en kunnen ook oogziektes als cataract ‘bevorderen’. Stoffen met een gunstige antioxidatieve werking zijn belangrijk voor de gezondheid al is de directe link met een significante risicoverlaging op een aantal kankers nog altijd onderwerp van wetenschappelijke discussie.

Los van alle wetenschappelijke discussies is er een onbetwistbare conclusie: rode, witte, groene kolen en spruitjes zijn gezonde seizoensgroenten die ons lichaam voorzien van veel nuttige en nodige voedingsstoffen zonder een teveel aan gewicht te veroorzaken.


Laat je een leuke reactie achter?

Deel: "Je groeit als kool, zo gezond is dat." met je culinaire vrienden

Vond je dit artikel interessant? Laat het je vrienden ook weten. Je kunt het rechtstreeks met ze delen met behulp van onderstaande buttons. Heb je suggesties of vragen? Laat het ons weten via het formulier onder deze pagina. Wil je meer weten over dit onderwerp? Gebruik de groene buttons om meer te lezen over dit culinaire onderwerp.Meer over vergelijkbare onderwerpen
gezondheidgroentenkoolwintergroenten
Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!

Je las: Je groeit als kool, zo gezond is dat.. Lees ook:

  1. Rita Nagelkerke
    Rita Nagelkerke 12 december, 2011, 14:36

    Dit was nieuw voor mijn al letten wij heel goed op onze voeding ,nooit te oud om te leren

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*