Iedereen houdt ervan, spareribs van de barbecue. Maak zelf de lekkerste spareribs en verbaas je vrienden met je barbecuekunsten!
Je hebt verschillende soorten spareribs waaruit je kan kiezen. Zo heb je verschillende varkensrassen met ieder hun eigen smaak. Hollands varken is heel neutraal van smaak en daarom zeer geschikt om rijkelijk te kruiden of te marineren. Ibericovarken is heel anders van smaak en byte. Het vlees bevat veel smaak van zichzelf en daarom zul je spaarzaam moeten kruiden of marineren. Andere varkens zoals Livar of Yorkshire White zijn wat romiger van byte en iets meer doorregen en laten zich daarom uitstekend kruiden.
De spareribs die wij kennen zijn lenderibben. Loin ribs of Baby Back Ribs zoals de Amerikanen zeggen. Je hebt ook buikspareribs, de ribben van het lager gelegen ribdeel. Die kom je weinig tegen in Nederland. Het vlees is iets steviger en de spareribs iets groter.
De manier om de lekkerste spareribs te maken is door ze indirect te garen. Neem geen voorgekookte spareribs want door het voorkoken verniel je de structuur en daarmee de byte die spareribs zo lekker maken. Gewone ongegaarde spareribs zijn het beste. Kijk of er nog wat vlies op de spareribs zit en verwijder die met een scherp mesje. Kies een mooie rub of maak een lekkere marinade. Laat de marinade een nacht intrekken in de spareribs. Een rub hoeft niet in te trekken, gebruik wel vooraf olijfolie om de spareribs vooraf mee in te smeren.
Je kunt spareribs bereiden in de oven of op de barbecue. Gebruik een barbecue met deksel en zorg dat je de temperatuur af kunt lezen. Een thermometer kun je bijvoorbeeld prikken in het ventilatierooster van het deksel. De garingstemperatuur is bij voorkeur 110 tot 120 graden celsius. Om indirecte hitte te krijgen leg je kooltjes op een helft van de barbecue en een aluminium schaaltje op de andere helft. De spareribs liggen boven het schaaltje. Plaats de spareribs met de botten naar beneden en laat ze 3,5 tot 4 uur garen. Om te kijken of ze gaar zijn kun je de breektest gebruiken: als de spareribs makkelijk zijn te breken maar net niet helemaal zijn ze gaar.
Tenslotte smeer je ze met een kwastje in met een lekkere barbecuesaus en je grilt ze even om en om boven direct vuur en je hebt de lekkerste spareribs!
Een lekkere marinade zoals die in een bekende ribhouse keten wordt gebruikt is:
Ketjap
Chilisaus
Knoflook
En katoembar of te wel gemalen Korianderkorrels.
De ribs worden voor het marineren in de peper en zout gezet.
welke ribhouse keten bedoel je???