Groenten invriezen, zo doe je dat.

Groenten invriezen, zo doe je dat.

Invriezen van groenten.

Meestal kook ik vrij veel in een week. Maar afgelopen week moest ik echt nadenken wat ik toch allemaal had gemaakt. En al gauw kwam ik tot de conclusie dat ik voornamelijk groente heb ingemaakt voor de komende maanden. Op dit moment zijn vele soorten groenten erg voordelig. En ik heb mijn slag dan ook  geslagen in de kool, prei en bloemkool. Uit eigen tuin lagen er nog worteltjes die ook de diepvries in zijn gegaan.

Groenten invriezenMaar bij vrienden om mij heen zie ik dit eigenlijk helemaal niet. Ik heb het invriezen en inmaken van huis uit meegekregen. Vanuit oma’s moestuin kwamen altijd de wereld prei, bieten en aardappelen. Mijn moeder kocht altijd al groenten in op de markt om ze in te vriezen. En mijn opa haalde veel   groente en fruit voordelig uit Duitsland. We woonden op de grens, dus dat was maar een kort stukje. En zo koop en verbouw ik nu mijn eigen groenten om ze vervolgens in te vriezen voor de winter.

Het is zo jammer om het niet te doen, want het heeft vele voordelen. Het is goedkoper om groente in het seizoen te kopen en scheelt je dus aardig in de portemonnee. En je hebt altijd een voorraad in huis aan gezonde groenten want groenten uit het seizoen zijn op dat moment gewoon op hun best.

Na enige twijfel over het onderwerp van dit blog was er nog maar één mogelijkheid. Het invriezen van groenten.

Het invriezen van groente:

Invriezen van groenten heeft als doel dat de groenten langer houdbaar blijven. Met invriezen behoudt je ontzettend veel vitamines en smaak van de groente. Het invriezen heeft een standaard stappenplan die voor alle groenten hetzelfde is.  Deze is namelijk als volgt:

Groenten invriezen

  1. Groenten invriezenZet een pan met water op en breng deze aan de kook.
  2. Maak de groente schoon en snijd hem in de gewenste grote. Bijvoorbeeld bloemkool in roosjes.
  3. Kook de groente circa 3 minuten.
  4. Giet de groenten af en spoel deze koud om het garen te stoppen.
  5. Verdeel de groente in diepvrieszakjes. Zo veel of weinig als je zelf wilt.
  6. Als de groente koud is dan kun je deze in de diepvries doen.

Het koken van de groenten is erg belangrijk. Bederf gaat namelijk in de diepvries op een zeer trage snelheid gewoon door. Het koken zorgt ervoor dat de enzymen die dit doen gestopt worden en je groenten langer houdbaar blijven in de diepvries.

Recept voor lekkere gekookte bloemkool:

Haal de bloemkool uit de diepvries en doe deze in een pan. Doe water in de pan tot de groente half onder staat. Zet de pan op het vuur en laat de bloemkool ontdooien en gaar worden. Als de bloemkool gaar is giet je hem af. Doe de bloemkool terug in de pan. Doe er een klontje boter bij. Vervolgens breng je de bloemkool op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zo is de bloemkool lekker op smaak en nog gezond ook.

 

Hanneke Dekker

Hanneke Dekker

Van jongs af aan ben ik al gek op koken en was ik vaak te vinden in de keuken als mijn ouders kookte. Voor mij was het dan ook vanzelfsprekend om naar de koksopleiding te gaan. Ondertussen heb ik een carrière-switch gemaakt, maar koken blijft altijd mijn passie.


Meer over vergelijkbare onderwerpen
bloemkoolgroenteninvriezen

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*