Goudse kaas

Line hoogte+- ALettergrootte+- Print deze pagina
Goudse kaas

goudsekaas1Kaas uit Gouda en kaas naar Gouds recept verovert al sinds eeuwen de hele wereld. Gouda Kaas of op z’n Nederlands ‘Goudse Kaas’ kom je in elk werelddeel tegen. Deze website neemt u mee naar de bron van die wereldberoemde kaas: de stad Gouda en haar omgeving.

Hier is het allemaal begonnen, zelfs al vroeg in de middeleeuwen. Het waren voornamelijk de èchte boerenkazen, die in de omliggende boerderijen ambachtelijk werden gefabriceerd. Deze producten moesten hun weg naar de klant vinden. Het centrum voor die kaashandel werd Gouda. Gouda lag gunstig en had ideale vaarverbindingen met de omliggende plaatsen en de havenstad Rotterdam. Rond het indrukwekkende en eeuwenoude Goudse stadhuis werd de wekelijkse Kaasmarkt gehouden; een prachtig handelstableau. Het stadsbestuur van Gouda verkreeg in 1667 de rechten om belasting te heffen op deze lucratieve handel. Ja, toen ook al!
In 1668 werd daarom ‘De Waag’ tegenover het stadhuis gebouwd. Daar werden de aan- en afgevoerde kazen gewogen en het belastingbedrag werd bepaald. Goudse Kaas werd een steeds belangrijker handelsproduct. Al snel vestigden zich in en rond Gouda diverse coöperaties en handelshuizen.

Goudse Kaas wordt inmiddels in de hele wereld naar het bekende recept geproduceerd, maar de echte, oorspronkelijke Goudse Boerenkaas… daarvoor moet je toch in de Goudse regio zijn zoals Stolwijk, Haastrecht en de Krimpenerwaard.

Wat Gouda nu zo uniek maakt is dat al het hierboven beschrevene nog steeds bestaat. Neem eens een kijkje in Gouda en je kunt met eigen ogen zien, voelen, ruiken en proeven:

  • het prachtige stadhuis op de Markt;
  • de Kaaswaag tegenover het stadhuis;
  • de wekelijkse, in oude traditie uitgevoerde, Kaasmarkt in de zomermaanden;
  • de Kaasboerderijen in de polders rond Gouda;
  • de met paard bespannen ‘Kaasexpres’ ritten door de stad tijdens de Kaasmarktdagen;
  • aantrekkelijke Kaasmenu’s bij de vele restaurants en gezellige terrassen in het centrum.

Nu zoveel mensen over de hele wereld al kennis met Goudse Kaas hebben gemaakt, nodigen wij diezelfde mensen van harte uit om Gouda te bezoeken. Kom naar de bron van de Goudse Kaas, ontdek de historie en bemerk dat Gouda als eeuwenoude stad nog veel meer te bieden heeft om er een of meerdere dagen te vertoeven.

Lekker Tafelen
Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!
Lekker Tafelen

0 Reacties

Geen reacties Op dit artikel is nog niet gereageerd. Ben jij de eerste?

Laat het Lekker Tafelen team hier weten wat je ervan vond of deel je eigen tips en adviezen hier met onze lezers.

Jij kunt de eerste zijn om een reactie of tip te plaatsen !

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Kookschool

Zelf boter maken voor dummies

Zelf boter maken voor dummies   0

Zelf boter maken voor dummies Afgelopen weekend was ik met mijn ouders aan het genieten van de zon op een terrasje aan een grachtje in een pittoresk stadje en we vroegen [...]

GRATIS VERSMAGAZINE

Topblogs met recepten Culinaire top 100 Culinaire Top50
BlogSociety