Als liefhebber van steaks kun je de Florentijnse biefstuk niet missen. ‘Bistecca alla Fiorentina’ noemen de Italianen het. De biefstuk is geen biefstukje zoals wij die kennen maar een heuse T-bone steak. En dan geen kleintje maar denk aan een T-bone van 500 gram tot wel een kilo. Je eet het gerecht met z’n tweeën.
Een T-bone steak dankt zijn naam aan het T-vormige bot van de ruggenwervel waaraan twee soorten steaks vast zitten, ieder aan een kant van het bot. Aan de ene kant zit de ossenhaas (biefstuk van de haas) en aan de andere kant een lendebiefstuk (entrecôte).
Een echte Bistecca komt natuurlijk van de gril en wordt bloedrood geserveerd. Dus op hoog vuur grillen, de steak na twee minuten 45 graden verschuiven voor een mooi ruitjespatroon. Alleen grofzout uit de molen gebruiken en een heel klein beetje peper. 3 a 4 minuten per kant grillen, een keer draaien is genoeg. Gebruik voor het bepalen van de garing de truc met de vingers.