Waarom zou je een kip pocheren? Je pocheert een kip, dat wil zeggen, je gaart een kip in water of bouillon dat tegen de kook aangehouden wordt om mals en zacht kippenvlees te krijgen. Het vlees trek je daarna van de kip af en gebruik je -eventueel later- in een salade, of als vulling voor een empanada of tortilla/wrap. (In de Mexicaanse keuken wordt vaak gewerkt met gepocheerde kip!) Het gebruik van een gepocheerde kip is niet perse voorbehouden aan de Mexicaanse keuken, je kunt het vlees bij wijze van spreken ook verwerken in een Thais recept, het land van herkomst maakt niet uit. Hoofdzaak is dat je lekker zacht vlees krijgt met een mooie bite. Je kunt het gare vlees toevoegen aan een saus, bijvoorbeeld een pittige curry, in een rijstschotel verwerken, je kunt er eigenlijk van alles mee doen! Het vocht waarin de kip gegaard is, kan je bovendien gebruiken als lichte bouillon voor een soep of voor een saus of om je risotto in te koken. Gooi het dus niet weg, maar vries het eventueel in voor later gebruik.
Hoe een hele kip pocheren?
Afhankelijk van wat je er later mee wil gaan doen, selecteer je een kruidenmengsel om wat smaak aan het vlees te geven. Je voegt in ieder geval een halve ui toe, in grove stukken gehakt, wat gekneusde peperkorrels, 3 takjes platte peterselie, 3 laurierblaadjes en 1 winterpeen in grove stukken gehakt. Wat tijm en/of rozemarijn erbij, eventueel een geplette knoflookteen en je bent al een heel end op weg. Sommige koks voegen een theelepel zout toe, anderen laten bewust het zout weg. De hier genoemde ingrediënten zijn zo’n beetje mijn basis ingrediënten als ik een kip wil pocheren. Dat wil dus niet zeggen dat je geen andere kruiden of groenten kunt toevoegen.
Kip pocheren kan op verschillende manieren.
- Doe de kip samen met de groenten en kruiden in een grote pan en zet hem onder water. Breng de kip op middelhoog vuur aan de kook en sluit de pan. Zet het vuur laag, zodat het water nog net tegen de kook aan blijft. Laat de kip zo zachtjes sudderen tot hij helemaal gaar is. Reken hier ongeveer een uur en 20 minuten voor. De kip moet hierna uit het vocht worden genomen, zodat hij niet verder gaart.
- Een andere methode is om de kip korter te pocheren, ongeveer 35 minuten en hem daarna in het kookvocht af te laten koelen.
- Sommige koks zijn heel precies en garen de verschillende delen van de kip apart. Als je dit wil doen, hak je de kip eerst in 4 stukken. Breng het water met de overige ingrediënten aan de kook en voeg eerst de beide achterpoten toe aan het water en wacht tot het weer zachtjes borrelt. Leg het deksel schuin op de pan en laat de poten 10 minuten zachtjes koken (pocheren). Voeg dan de borstdelen met de vleugeltjes toe. Wacht weer tot het water begint te borrelen en leg het deksel weer schuin op de pan. Laat de kip nog 13 minuten pocheren. Draai hierna het vuur uit, sluit de pan en laat de kip in het kookvocht afkoelen.
Verwijder het vel en de botten van de kip en trek het vlees met je vingers in je reepjes. Het gepocheerde vlees is vrij neutraal van smaak en zal in ieder geval nog bestrooit moeten worden met zout, tenzij het recept dat anders vermeldt.
Overigens kan je natuurlijk kipfilet ook pocheren. Gebruik grofweg de helft van de hier bovengenoemde (basis) ingrediënten en hak deze net iets minder grof. Pocheer een kipfilet ongeveer 13 minuten en laat hem afkoelen in het kookvocht.
is kip pocheren niet hetzelfde als een soep trekken van een hele kip? wat is het verschil?
Het is gelijk Hendrik. Alleen worden in dit geval de kip en de bouillon gesplitst en kun je voor heel verschillende kruiderijen kiezen.
ik heb de kip gekookt voor de nasi,en het is onbegrenselijk heerlijk,de kruiden hebben hun werk goed gedaan voortreffelijk