Druiven maken de wijn!

Druiven maken de wijn!

Van druiven naar most

Wel, hoe ging het je af met het huiswerk vorige week? Dat was leuk toch? ook de eendenborst van Vivian paste overigens prima in dit plaatje. De druiven cabernet sauvignon en pinot noir zijn nog al verschillend dat heb je vast geproefd, maar een ding hebben ze gemeen, van beide kun je rode en rosé wijn maken. Je bent vast nieuwsgierig. Hoe anders zijn ze eigenlijk? Een kort overzicht van de kenmerken van deze druiven is misschien op zijn plaats.
Cabernet sauvignon is de meest verbouwde druif ter wereld. Niet lastig voor zijn baas, de wijnbouwer. Hij geeft weinig problemen. Laat uitlopend in het voorjaar (gunstig met het oog op nachtvorst) en laat rijpend (heeft lang warmte nodig). De druiven zijn klein en de schilletjes dik, bijna zwart van kleur. Gevolg is veel kleur in de wijn! Maar ook veel tannines, zuren en extract. Hij laat zich graag blenden met wijn van andere druiven zoals bijvoorbeeld de cabernet franc of de merlot. Soms vormen ze samen een match. Een blend van pinot noir en cabernet sauvignon ☺. Zoals de Duitse wijn van Binz + Bratt

Druiven-maken-de-wijn-02Cabernet sauvignon is een geurige jonge wijn met snufjes viooltjes, blauwe bessen, soms een groen paprika aroma. Als je dat ruikt, zijn de druiven waarschijnlijk niet optimaal rijp geweest tijdens de oogst. Dat laatste kan soms een bewuste keuze zijn van de wijnboer. Een wijn in volle ouderdom geeft een compleet ander bouquet, waarbij een geuren als ouderwets potloodslijpsel niet zullen ontbreken!

De pinot noir hoort beslist ook tot de top tien van meest verbouwde druiven ter wereld, staat echter wat lager op de zesde plaats.  Laten we eerlijk zijn, je denkt toch als eerste aan Bourgogne bij deze druif? Vergis je niet, het is inmiddels een belangrijke speler in veel landen, op meerdere continenten! In tegenstelling tot de cabernet loopt de pinot noir vroeg uit en rijpt hij vroeg! Je voelt het al aankomen hè! Monster Nachtvorst ligt op de loer. Pinots houden van een langzame rijping, het moet vooral niet te heet zijn! De tros van deze druif is klein en compact, als een pijnappel. Het gevaar schuilt tussen de op elkaar gepropte losse bessen! Een Walhalla voor rot. Met name in de laatste weken voor de oogst. De schil is dun en niet zo donker. Ook qua bodem toont deze druif zijn karakter! Geen allemansvriend, graag arm met een goede waterhuishouding! En alstublieft van kalk en mergel. In het glas geeft hij zijn rijkdom weer! Jonge Pinot Noir grossiert in een breed rood fruit palet. Frambozen, kersen, aalbessen, aardbeien, de hele zomerfruitkraam vind je terug. Oudere wijnen veranderen in geur, ze krijgen een bouquet dat de loop van de wijn weerspiegelt, zijn rijping op de barrique en zijn respectvolle leeftijd. Het fruit heeft plaats gemaakt voor stal, paddenstoelen, viooltjes en mest. Aardse tonen zeggen we dan! En we genieten er van!

Nu terug naar ons pad door de schuur op weg naar de wijnkelder waar het lot der druiven bezegeld wordt. In de pers! Hier komt direct een nieuw wijnwoord om de hoek kijken: most! Most is vruchtensap dat gewonnen wordt door het uitpersen van om het even welk fruit. In zoverre kun je dus zeggen dat je most maakt, als je je sinaasappeltje uitperst! Over het algemeen bedoelt men met most het uitgeperste, ongegiste druivensap!

Druiven-maken-de-wijn-05Als de druiven geplukt zijn, gaan ze op spoedtransport naar de wijnmakerij. Hier komen ze via een transportband binnen waar hun lot bezegeld wordt: goed voor de wijn of voor de afvalbak! Slechte druiven worden verwijderd, samen met takjes, blad en ander materiaal dat je niet in de wijn wilt aantreffen. De druiven worden nu ontsteelt, gekneusd en uitgeperst. Voila, we hebben most. Voordat heel wijnminnend Nederland over mij heen valt, professional, semi – of zelfverklaard, ja er zit een significant verschil in het maken van most voor witte wijn en voor rode wijn! Onthoud, dit is een verhaal met Zevenmijlslaarzen!
Voor witte wijn gebruiken we uitsluitend het sap van de druiven, voor het maken van rode wijn kneuzen we de druiven en gaat de vergisting van start met de inhoud van de gekneusde druiven, dus met vruchtvlees, schilletjes en al. Een ingewikkelde secure bezigheid! Niet in een, twee of drie woorden verteld. Maar natuurlijk gaan we volgende week weer verder!

Heb je inmiddels de wijnsmaak helemaal te pakken gekregen en wil je ook praktijk? Dan kun je je inschrijven bij De Eerste Soester Wijnschool voor een cursus op SWEN niveau. Let op: Lezers van Lekker Tafelen krijgen maar liefst 10 % korting bij inschrijving voor 1 september voor één van de cursussen of wijnactiviteiten in het najaar! Hoe je dat regelt? Vermeld deze Lekker Tafelen Code: LT 10% Wijn 2014 in het vakje ‘Opmerkingen’ van het aanmeldformulier!

Had je al even gekeken naar het huiswerk voor deze week? Dit keer gaan we Rosé proeven. De meest bekende komt uit de Provence. Zegt Brangelina je iets? Je hebt misschien wel gehoord van Mireval? Hoog genoteerd op de hitlijst Rosé, deze Mireval van Brangelina – of te wel de wijn van het filmsterrenduo met wijnaspiraties Angelina Jolie en Brad Pitt. Een prachtige wijn, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat dit soort parels natuurlijk ook weleens te veel aandacht krijgen!

IMG_7400Kijk deze week eens of je een mooie bleekroze wijn uit de Provence op de kop kunt tikken, waarschijnlijk gemaakt van de druiven mourvèdre en cinsault. Als tegenhanger kun je een Italiaanse rosé kiezen. Doe eens gek en ga voor een misschien onbekend in de oren klinkende druif: de lagrein! In Alto Adige – Noord-Italië – is dit een van de hoofdspelers op het wijntoneel! Krachtig en vol.
Fijne week!

PS. Heb je vragen? Mail me dan gerust! Je bent zeker niet de enige ☺


Deel: "Druiven maken de wijn!" met je culinaire vrienden

Vond je dit artikel interessant? Laat het je vrienden ook weten. Je kunt het rechtstreeks met ze delen met behulp van onderstaande buttons. Heb je suggesties of vragen? Laat het ons weten via het formulier onder deze pagina. Wil je meer weten over dit onderwerp? Gebruik de groene buttons om meer te lezen over dit culinaire onderwerp.Meer over vergelijkbare onderwerpen
druivenwijn coachwijnen
Marja van Beek

Marja van Beek

Gecertificeerd SWEN-wijndocent en eigenaresse van Studio Smaak van Wijn. Door constant op zoek te zijn naar bijzondere wijnen en mooie combinaties tussen food&wine, weet Marja steeds weer met vernieuwende producten en concepten te komen. Dit komt terug in het online wijnmagazine Smaakvanwijn.com

Je las: Druiven maken de wijn!. Lees ook:

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Trackbacks.