1. EET GEVARIEERD
Om gezond te blijven is het verstandig om gevarieerd te eten. Zo krijg je alle benodigde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnen. Wissel af tussen de soorten groente en fruit, vlees, vis en vleesvervangers. Melk en melkproducten zou je kunnen afwisselen met sojadranken (let op dat ze voldoende calcium en vitamine B12 bevatten)
Op de site van het voedingscentrum is een keuzetabel te vinden.
De tabel is ingedeeld in 3 categorieën:
- Bij voorkeur
- Middenweg
- Bij uitzondering
De categorie ‘bij voorkeur’ is de beste keus. Maar af en toe iets uit de categorie ‘bij uitzondering’ mag best, als je maar zorgt voor een goede balans.
2. EET NIET TEVEEL EN BEWEEG
Voor een gezond gewicht is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Als je meer eet dan je lichaam kan verbranden dan kom je aan! Meer bewegen kan al simpel zijn, neem de trap i.p.v. de lift, ga op de fiets boodschappen doen, laat de hond een kwartier langer uit, hond blij en baas op den duur ook!
3. EET MINDER VERZADIGD VET
Vet is een belangrijk brand- en bouwstof voor je lichaam. Er bestaan gezonde en ongezonde vetten. Maar wat is nu gezond of ongezond vet? Hoe zachter het vet is hoe beter het is. Dus halvarine in kuipjes, vloeibare bak- en braakproducten en alle soorten olie zijn gezond.
Geheugensteuntje: Verzadigd Vet = V van verkeerd
Onverzadigd Vet = O van OK
Onverzadigd vet kan het cholesterolgehalte in je bloed verlagen en verlaagt daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
Let op: qua energie maakt het niet of je verzadigd of onverzadigd vet eet. Ze leveren net zoveel energie!
4. EET VEEL GROENTE, FRUIT EN BROOD
Groente, fruit en brood zijn gezond. Behalve dat ze belangrijke voedingsstoffen leveren beschermen ze het lichaam ook tegen chronische ziekten. Veel groente, fruit en brood verkleinen het risico op hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker en ze voorkomen obstipatie.
Groente, fruit en brood zijn rijk aan vezels en zorgen dus voor een goede maagvulling. Je zal niet zo snel weer honger hebben. Eet het liefst 2 stukken fruit per dag en 200 gram groente. Het maakt niet zoveel uit of je kiest voor groente uit blik, pot of diepvries (alhoewel potgroente iets meer zout kan bevatten). Ik zelf heb toch echt de voorkeur heb voor verse groente (maar ongezond is het dus niet). Diepvriesfruit op voorraad vind ik wel een aanrader, het is namelijk heerlijk door een yoghurt shake en zo heb je toch altijd iets in huis.
5. EET VEILIG
Voorkom voedselvergiftiging, zorg voor een goede hygiëne. Door veilig met je voedsel om te gaan voorkom je dat je ziek wordt.
Een paar richtlijnen:
Houd alles schoon en droog!
- Was regelmatig je handen
- Verschoon elke dag je vatendoek, thee doeken en handdoeken regelmatig
- Was groente en fruit grondig
Hou rauw en bereid voedsel uit elkaar
- Gebruik voor rauw vlees, kip of vlees een aparte snijplank
Verhit je eten goed
- Verhit vooral vlees, kip, eieren en vis goed
Koel bederfelijk eten goed
- Bewaar bederfelijk eten in de koelkast
- Ontdooi bevroren voedsel in de koelkast
- Zet koel producten weer snel terug in de koelkast
Let op bij wat je koopt
- Let op de houdbaarheidsdatum als u boodschappen doet
- Let op de bereiding- en bewaaradviezen
- Koop bederfelijke en diepvriesproducten als laatste zodat ze snel weer koel thuis in de koelkast of vriezer liggen
Volgende week ga ik verder in op de vakken van de schijf van vijf!
Bron: www.voedingscentrum.nl