Citroenen; Zomers en verfrissend

Line hoogte+- ALettergrootte+- Print deze pagina
Citroenen; Zomers en verfrissend

Citroen, die mooie, ruwe, gele, bijna eivormige citrusvrucht ligt helaas maar bij weinig mensen op de fruitschaal. Dat zijn weer gemiste kansen, en zeker als het zomer is. Niets is zo verfrissend als citroen. In dressingen, olieën, marinades, maar ook in salades, bij vlees en vis, in gebak en in desserts. Ervaar het in dit artikel en we hopen dat jij, na het lezen, dit fruit volgende week op de fruitschaal hebt liggen.

Citroenen doen je denken aan alles wat fris, vers en prikkelend is. De geurigste en sappigste soorten zijn klein, rond of ovaal met een gladde en gave schil. Bewaar citroenen het liefst gewoon op kamertemperatuur op de fruitschaal. Ze geven dan meer sap vrij. Wil je de citroenen langer bewaren dan is de koelkast en beter idee. Citroen geeft gerechten een rins accent en schijfjes, partjes of rasp geven kleur bij het garneren. Hier een paar snelle tips:

  • Pers vers citroensap over gestoomde groenten voor je ze met boter gaat omschudden of voeg het aan de gesmolten boter toe en giet dit over de groenten.
  • Sprenkel citroensap over nieuwe aardappeltjes, voor je ze omschudt met boter en verse dille.
  • Serveer schaal- en schelpdieren (bijvoorbeeld mosselen of garnalen) en frietjes altijd met citroen.
  • Geef citroen bij allerlei koude of warme soepen; het versterkt de smaak.
  • Dipsauzen met zure room worden met citroen veel smakelijker.
  • Vervang azijn door citroensap bij het bereiden van een salade dressing.
  • Druppel wat vers citroensap over roerei en strooi er daarna wat peterselie over.
  • Serveer citroen en zwarte peper bij oesters, mosselen of gerookte zalm.
  • Knoop steeds een halve citroen in een stukje kaasdoek als je vis serveert, dan heb je geen last van pitten bij het uitknijpen.
  • Druppel citroensap over gesneden appel, avocado, paddenstoelen, bananen of peren, tegen het verkleuren.
  • IJsklontjes van citroenlimonade zijn lekker in ijsthee.
  • Voeg aan een fles wodka of gin dunne schijfjes citroen toe en leg de fles in de vriezer. Na 2 weken pas drinken.
  • Maak citroengebak of -sorbet met tweemaal zoveel ingrediënten als in het recept is aangegeven. Je zult aangenaam verrast zijn.
  • Citroenschil en wat citroensap samen met een goede olijfolie in een fles maakt binnen een aantal dagen een unieke, en bijzonder frisse olie.

Hieronder een aantal verrukkelijke gerechten met citroen:

Bavaraise:

Bavaroise, door velen wordt het als moeilijk gezien. Zodra we eieren moeten gaan splitsen zijn we niet meer geïnteresseerd. Maar toch is de bavaroise een heerlijk luchtig dessert en zeker als je daar citroen bij gaat gebruiken. Proef de zomer zon op je bord. Klik hier.

Tiramisu:

De wereldberoemde tiramisu kent vele variaties. Probeer in de zomer eens deze frisse variatie met citroen. Je maakt dan een tiramisu die je prima op een warme dag (bij de barbecue) op tafel kunt zetten. Klik hier.

Cake:

Cake kun je een aangenaam en verfrissend accent meegeven door er wat geraspte citroenschil aan toe te voegen. Klik hier.

IJs:

Heb jij het ook zo warm? Dit sorbetijs helpt je aan de nodige verfrissing. Je kunt het zowel met als zonder ijsmachine maken. Probeer ook eens andere fruitsoorten. Klik hier.

Flensjes:

Citroenflensjes is een origineel nagerecht dat niet iedereen op tafel zet. Hiermee kun je dus echt voor de dag komen. Het vereist wel wat vakmanschap, maar het resultaat is geniaal, zeker als je ze aan tafel flambeert. Serveer met een bolletje ijs. Klik hier.

Olie:

Olie is er in vele soorten. Ja, citroenolie kun je ook kant-en-klaar kopen. Maar wat let je om deze olie zelf te maken op basis van de olijfolie die jij lekker vindt. Het is niet alleen makkelijk, maar ook een sieraad in je keuken. Koop ergens mooie flessen en geef op een verjaardag eens huisgemaakte citroenolie cadeau. Klik hier.

Zalm:

Citroen weet de smaak van zalm prima te verrijken. Probeer eens dit barbecuegerecht: Klik hier.

Sorbetijs in je drankje:

Sorbetijs van citroen is een prima alternatief voor ijsblokjes in een koele zomerdrank. Klik hier.

Saus:

Serveer een citroensaus bij lekker vlees, vis of kipgerechten. Klik hier.

Marinade:

Vleesmarinades, maar natuurlijk ook die van salade, worden veel rijker door het toevoegen van citroensap. Klik hier.

Boter:

Citroenboter geeft een frisse touch bij je barbecue en vele andere gerechten. Klik hier.

Fantasctische citroenkip:

Leg 8 drumsticks in een ovenschaal giet er royaal olijfolie over en verdeel er 2 in plakjes gesneden citroenen over. Doe er ongepelde teentjes knoflook bij, leg er wat takjes verse tijm over. Dek af met alufolie en zet in een op 160 graden voorverwarmde oven. Laat 2 uur staan. De geur komt je tegemoet. Haal het alufolie weg, verhoog de temperatuur van de oven tot 200 graden. Laat de kipschotel er nog 20 minuten in staan. Serveer met tagliatelle. De saus van de kip kun je als dressing over je tagliatelle gieten. Verrukkelijk eten.


0 Reacties

Geen reacties Op dit artikel is nog niet gereageerd. Ben jij de eerste?

Laat het Lekker Tafelen team hier weten wat je ervan vond of deel je eigen tips en adviezen hier met onze lezers.

Jij kunt de eerste zijn om een reactie of tip te plaatsen !

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Kookschool

Daslook, de wilde knoflook

Daslook, de wilde knoflook   0

 Daslook, de wilde knoflook Net als de knoflook, bieslook, prei, ui en sjalot, is daslook een plant uit de lookfamilie. Het verhaal gaat dat dassen vroeger hun holen onder deze planten [...]

Volg ons op social media

Wil je dit delen? Kies je social media kanaal.

GRATIS VERSMAGAZINE

Topblogs met recepten Culinaire top 100 Culinaire Top50
BlogSociety