Basis aardappelrecepten

Line hoogte+- ALettergrootte+- Print deze pagina
Basis aardappelrecepten

Een aantal basisrecepten op een rij:

Koken

Koken is de meest gebruikte bereidingsmethode bij aardappelen. Aardappelen kookt u in een bodempje water met wat zout. Ze zijn in 20 tot 25 minuten gaar.
Als u kruimige/zeer kruimige aardappelen gebruikt moet u rekening houden met een iets kortere kooktijd. Schud ze voor gebruik even op in de pan.

Bakken

Gebakken aardappeltjes is voor veel mensen een bekend bijgerecht. Gebruik voor het bakken altijd vastkokende of vrij vastkokende aardappelen. Kruimige rassen verkruimelen helemaal tijdens het bakken.

Er zijn twee verschillende manieren om aardappelen te bakken

Aardappelen bakken met ongekookte aardappelen:
Snijd de geschilde aardappelen in schijfjes. Bak ze eerst 10 minuutjes in boter of olie in een gesloten pan. Haal dan het deksel van de pan en bak ze in 10 minuutjes aan beide kanten goudbruin.

Aardappelen bakken met gekookte aardappelen:
Snijd de geschilde aardappelen in schijfjes. Bak ze in een koekenpan in boter of olie in ca. 10 minuutjes aan beide kanten goudbruin.

Aardappelen uit de magnetron

Aardappelen kunt u ook in de magnetron koken. Let op, de tijdwinst is nihil. Leg de aardappelen in een ruime schaal naast elkaar. Per 350 gram aardappelen geldt een kooktijd van ca. 5 minuten op 750 watt.

Aardappelpuree

Aardappelpuree kent vele varianten. Gebruik voor gepureerde aardappelen altijd kruimige of zeer kruimige rassen. Deze zijn makkelijker te pureren.

Het basisrecept is als volgt:
Kook de aardappelen en giet ze af. Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe en pureer de aardappelen met een stamper. Gebruik liever geen staafmixer voor het pureren.

U kunt de aardappelpuree mengen met veel soorten kruiden. Ook een uitje, spekjes of reepjes paprika maken uw aardappelpuree lekkerder. Ook een lepeltje pesto door de puree doet wonderen. Het gratineren van puree is ook erg lekker. Strooi er wat geraspte kaas over en zet het even in een voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is.

Aardappelen poffen

Aardappelen poffen doet u in de oven of in de magnetron.

In de oven:
1 1/2 uur in een voorverwarmde oven op 225 graden

In de magnetron:
Schil op een aantal plekken inprikken met een vork. Dan aardappelen 5 minuutjes op 750 watt in de magnetron. Tot slot de aardappelen in een doek een kwartiertje laten nagaren.

Aardappelen uit de frituur

In de frituurpan maken we natuurlijk onze eigen verse frietjes. Daar kan geen snackbar tegenop.

Snij kruimige aardappelen in frieten. Laat ze een uur in koud water liggen, giet af en laat goed uitlekken op keukenpapier (in een vergiet).  Bak ze 6 minuten in frituurvet van 160 graden. Laat ze uitlekken en bak ze in olie van 190 graden bruin.

Lekker Tafelen
Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!
Lekker Tafelen

0 Reacties

Geen reacties Op dit artikel is nog niet gereageerd. Ben jij de eerste?

Laat het Lekker Tafelen team hier weten wat je ervan vond of deel je eigen tips en adviezen hier met onze lezers.

Jij kunt de eerste zijn om een reactie of tip te plaatsen !

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Bijgerechten

Zelf boter maken voor dummies

Zelf boter maken voor dummies   0

Zelf boter maken voor dummies Afgelopen weekend was ik met mijn ouders aan het genieten van de zon op een terrasje aan een grachtje in een pittoresk stadje en we vroegen [...]

GRATIS VERSMAGAZINE

Topblogs met recepten Culinaire top 100 Culinaire Top50
BlogSociety