Grappig hè, als we basilicum zeggen hebben we het bijna gelijk over tomaten en in je achterhoofd komt ook mozzarella wel tevoorschijn. Als dat de smaak van Italië niet is.
Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. Dit vindt zijn oorsprong in de Griekse naam. De heerlijk sterke geur en het bijzonder smaakvolle aroma zijn voldoende reden om basilicum altijd in huis te hebben. Het combineert zo lekker bij, zoals al gezegd, tomaat en mozzarella, diverse pasta’s en laten we de pesto niet vergeten. Een typisch basilicum gerecht. Er zijn vele varianten, maar laten we het hier houden op de culinaire waarden en achtergronden.
Verse basilicum vind je in de supermarkt in bakjes of zakjes maar wordt ook regelmatig als plantje aangeboden. Handig, je knipt er gewoon af naar behoefte. Basilicum is een eenjarig gewas en prima zelf te kweken. Zorg voor goed bemeste grond, zaai in april, oogst vanaf juli. Ben je grootverbruiker? Zaai dan in kleine potjes, doe elke week een nieuw potje zaaien vanaf begin april. Je kunt hiermee doorgaan tot eind mei. Je hebt dan vanaf juli regelmatig verse basilicum. Uiteraard kun je langer doorzaaien maar dit zul je dan binnen moeten doen, want vorst kunnen de plantjes echt niet hebben.
Teveel basilicum gezaaid? Geen probleem. Je kunt basilicum namelijk ook prima invriezen, of bewaar verse basilicumblaadjes in een goede olijfolie.
Plant je ze niet zelf? Koop dan verse plantjes met stevige stengels en frisse blaadjes zonder verkleuringen.
Bewaar verse basilicum op een koele, donkere plaats (8 tot 15 °C), maar nooit in de koelkast: dan worden de blaadjes zwart en verdwijnt de smaak. Was zo kort mogelijk voor gebruik. Gedroogde basilicum willen wij niet in de keuken zien vanwege het enorme gebrek aan smaak.
Vanwege de fijne smaak wordt basilicum meestal niet in combinatie met andere kruiden gebruikt, echter wel met knoflook. De smaak van basilicum combineert erg goed met tomaat en andere vruchtgroenten. Gebruik basilicum in gerechten met tomaat, in salades met tomaat en kaas, in gerechten met peulvruchten en ei. Basilicum is ook erg lekker in peulvruchten-, kippen-, en groentesoep. Probeer basilicum ook eens in kruidenazijn. Gebruik basilicum rauw of laat het kort meestoven.
Leuk om te weten is dat een plantje verse basilicum zorgt dat vliegen op afstand blijven. Het is dus niet alleen maar lekker maar ook handig in je keuken.
Basilicum bevat calcium en vitamine C. Het stimuleert de spijsvertering en werkt verlichtend bij kramp. De geur van basilicum kan hoofdpijn verzachten en depressieve gevoelens verjagen.
Verse basilicum is het hele jaar door verkrijgbaar op de markt. Oorspronkelijk komt basilicum uit Zuid-Oost Azië. De productie nu vind wereldwijd plaats; de voornaamste productiegebieden zijn Nederland en Israël.
Klik hier voor recepten waarin basilicum een grote rol speelt.