Kalender

Culinaire evenementen, cursussen, workshops en markten die jouw aandacht verdienen. Trek er eens op uit en geniet van heerlijke culinaire activiteiten in jouw regio.

  Tip ons! Gezocht Culinaire evenementen, markten, workshops
okt
2
do
Pieperboetiek
okt 2 @ 18:00 – 23:00

Jonathan Karpathios is chef-kok en een beetje boer. Hij verbouwt namelijk zoveel mogelijk voor zijn restaurant Vork & Mes in Hoofddorp zelf.

In de Pieperboetiek bereid hij op donderdag 2 oktober een uniek aardappeldiner. Want op aardappels, en allerlei andere groenten is de chef-kok gek. In zijn kookboek Echt Eten laat hij zien hoe je dat doet, koken met veel groenten en niet of nauwelijks vlees. Het boek werd in 2013 Kookboek van het Jaar.

Op 2 oktober laat Jonathan zijn stek in Hoofddorp eenmalig achter om met de aardappels van Krispijn een spectaculair pieperdiner te bereiden. We zijn ongelooflijk benieuwd naar wat hij gaat maken!

Aanmelden voor het diner kan via info@jonathankarpathios.nl. Kosten voor het diner zijn 60 euro.

Meer info via facebook

okt
3
vr
Wijnnetwerken #3 – Studio Smaak van Wijn
okt 3 @ 17:30 – 19:30

Op deze avond openen we weer bijzondere wijnen uit de wijnkast van Studio Smaak van Wijn zodat iedereen zelf kan proeven en oordelen. Ook zullen de karaffen gevuld zijn met verrassende wijnen. Er zijn wijnleveranciers aanwezig die graag hun kennis zullen delen. Dit is tevens de ultieme gelegenheid om, als wijnliefhebbers onder elkaar, te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje.

Om het netwerk uit te breiden is het geweldig als je iemand meeneemt. Die ook kennis kan maken met wijnliefhebbers, bijzondere wijnen kan proeven en de verrassende omgeving van Studio Smaak van Wijn leert kennen.

Aanmelden kan op www.smaakvanwijn.com/wijnnetwerken/

okt
4
za
Eetbare paddestoelen @ Omgeving Zeist
okt 4 @ 09:00 – 13:00

Ontdek én proef de betoverende wereld van de eetbare paddestoelen. Aansluitend genieten we van een heerlijke lunch met paddestoelen bereid door een chefkok.

Mysterieus of gewoon lekker

Champignons, oesterzwammen en shiitake: veel mensen smullen ervan. Maar paddestoelen zijn niet altijd zo populair geweest. In de middeleeuwen stond de paddestoel zelfs bekend als duister en geheimzinnig. Zomaar ineens verschenen de paddestoelen boven de zwarte aarde na een duistere nacht. En nog steeds hebben deze schimmels een geheimzinnig imago. Want welke zijn nu eetbaar, en welke niet?

Ontdek het en ga mee met onze paddestoelenwandeling. Tijdens deze workshop bespreken we diverse eetbare paddestoelen. Na afloop herken je de verschillende soorten eetbare paddestoelen met gemak. Maar het uitje in de natuur nog niet afgelopen: eerst nog even genieten van een heerlijke lunch bij Restaurant Nieuw Groenland met natuurlijk wildgeplukte paddestoelen en een goed glas wijn of fris.

Meld je nu aan voor deze (h)eerlijke beleving!

Meer info

Rotterdamse oogstmarkt
okt 4 @ 10:00 – 17:00

De zaterdagse boodschappen doe je op de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein. Met de groenten uit Rhoon, kippen uit eigen stad, brood van de beste bakkers, kaas uit het groene hart en meer moois – en vooral lekkers – van boeren en buren uit de stad en haar directe omgeving.

Oogstmarkt met regionale en seizoensgebonden producten. Op de plek waarvandaan van oudsher de stad gevoed werd: het Noordplein.

Gezellig, creatief en ambachtelijk: met terras, verse marktmuziek en verrassingen van het seizoen!

Meer info: Rotterdamse Oogst

okt
5
zo
Natuurmarkt
okt 5 @ 10:00 – 17:00

Op het museumterrein en in de museumtuin wordt op zondag 5 oktober wederom de Natuurmarkt georganiseerd van 11:00 – 17:00 uur.
Ruim 30 standhouders verspreid over het voorplein en in “den hof” vertellen ieder op hun eigen manier over de natuur en natuurproducten. Een kleine willekeurige greep hieruit :

Alpaca’s
Bierbrouwer Kea
– Wijn van Eerselse bodem
– Diverse stands die iets met kruiden doen
– Onze imker

Heel bijzonder is de komst van een heuse paardenfluisteraarster in de persoon van Rian van de Pas uit Vessem. En nog meer bijzonder; ze brengt haar paard mee.
Tevens zijn er diverse demonstraties van o.a. spinnen en sigaren maken.
De Kruidenkabouter neemt de kinderen mee over het Kabouterpad.
Uiteraard wordt er ook aan de inwendige mens gedacht met o.a. pompoenensoep en pannenkoeken. De vrijwilligers gaan een heus “Theepleintje” opzetten. De opbrengst van appels van eigen appelbomen wordt weer verwerkt tot heerlijke appelcompote. Maria’s keuken is ook weer van de partij en maakt heerlijke gerechten.
Kinderen t/m 14 jaar mogen, onder begeleiding, gratis naar binnen. Ook donateurs en houders van een Museumjaarkaart hebben gratis toegang.
Overige bezoekers betalen op deze dag de gereduceerde prijs van slechts € 2,00.

Meer info

Pure markt Park
okt 5 @ 11:00 – 18:00

Meer dan 100 ambachtelijke ondernemers op het gebied van lekker eten en drinken en een bijzonder assortiment non-food. Haal je boodschappen voor thuis of kom lekker proeven op onze gezellige terrassen met live muziek en de leukste zweefmolen van Nederland in een van de mooiste parken van Amsterdam.

Meer info: puremarkt.nl

Sonsbeekmarkt @ Tellegenlaan 3 Sonsbeekpark te Arnhem.
okt 5 @ 11:00 – 18:00

De Sonsbeekmarkt is een bijzondere markt, Ze streven er naar om een groot aanbod te bieden van zoveel mogelijk streek gebonden producten.

Zo staat de witte watermolen uit het Sonsbeekpark met zijn mooie gemalen granen op de markt maar ook producten uit de Liemers en de Betuwe. Van vruchtenwijnen, cider tot jams die geproduceerd worden door kleine ondernemers. Zij weten je precies te vertellen wat er in een potje of flesje zit. Waar het vandaan komt en/of hoe zij het geproduceerd hebben. Zo heeft de imker vaak een volkje mee, de geitenkaasboer kan je vertellen hoe hij de kazen rijpt en de bakker kan je alles over de geheimen van zuurdesembrood bakken vertellen.

Ze streven er verder naar om een zo divers aanbod aan producenten en producten op de markt te hebben staan. Je vind dus niet snel een dubbel aanbod van bijvoorbeeld kazen, brood of andere vergelijkbare waar.

Je kunt je gekochte producten direct in de buitenlucht nuttigen onder het genot van een (huisgemaakte) limonade, een biertje of een wijntje. Er staan tafels en bankjes om gezellig te blijven hangen op de lekkerste markt in het mooiste park.

Meer info: http://sonsbeekmarkt.nl/

Sunday market @ Cultuurpark Westergasfabriek 1014 BE Amsterdam
okt 5 @ 12:00 – 18:00

Op de Sunday Market vind je een selectie van uiteenlopende ontwerpen op het gebied van interieur en product design, keramiek, mode, vintage, sieraden, accessoires, illustraties, betaalbare kunst, kids´design, mooie biologische producten, en lekker eten en drinken. Gevestigde namen doen mee, maar ook nieuw talent van de Rietveld Academie en de Design Academy, alsmede ‘andere’ creatives of collectors die wat moois, leuks of geks te bieden hebben.

Meer info: http://www.sundaymarket.nl/

okt
7
di
Lizet Kruyff // De culinaire geschiedenis van de aardappel
okt 7 @ 20:00 – okt 8 @ 21:30

At Mozart aardappelen? Wanneer kwam de pieper voor het eerst in de Nederlandse kookboeken voor? En welke gevolgen had de aardappelcrisis van 1845 voor ons land?

Lizet Kruyff van de Spinazieacademie is de verpersoonlijking van een culinaire encyclopedie. Ze verdiepte zich in de eetcultuur van onze voorouders en die van ver daarvoor, in vergeten ingrediënten en verhalen achter de dingen die we nog elke dag eten. Lizet zit niet alleen vol geweldige anekdotes en boeiende verhalen, ze is ook nog eens erg grappig. Geen wonder dus dat wij haar wilden strikken voor een stukje historie van de aardappel.

Toegang is gratis. Neem een beetje geld en al je nieuwsgierigheid mee en ga met een brein vol informatie en een kist vol aardappelen weer naar huis! Lizet sluit haar lezing af met een minipieperkwisje…

Meer info op facebook

okt
8
wo
Smaak van Wijn: Masterclass Nieuw-Zeeland
okt 8 @ 20:00 – 22:00

Een interessante persbericht over niets minder dan het fenomeen schroefdop! Nieuw-Zeeland levert maar liefst 85% van haar wijnen met schroefdop! Wat zegt dit over de wijnen van Nieuw-Zeeland?

Wil je meer te weten komen over deze zuivere en verrassende wijnen, kom dan in oktober naar de masterclass in De Eerste Soester Wijnschool die door niemand minder gegeven wordt dan Jaco van Hensbergen, die voor een kort bezoek terug is in Nederland.

Tot eind 2013 was hij de sommelier van het prestigieuze Rotterdamse Parkheuvel. Sinds het begin van dit jaar wonen hij en zijn vrouw op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In dienst bij een winery leert hij op dit moment de kneepjes van het wijnmaken.

Datum: woensdag 8 oktober
Tijd: 20.00 – 22.00 (houd rekening met uitloop)
Locatie: De Eerste Soester Wijnschool / Studio Smaak van Wijn – Beukenlaan 37 – Soest
Prijs: € 45,=

Ga naar www.smaakvanwijn.com/aanmelden om je aan te melden en meld je ook aan op facebook bij dit evenement om op de hoogte te blijven.