Kalender

Culinaire evenementen, cursussen, workshops en markten die jouw aandacht verdienen. Trek er eens op uit en geniet van heerlijke culinaire activiteiten in jouw regio.

Culinaire Evenementen en markten

April 2015

Rauwmelkse kazen in ultieme combinatie met echt bier

29 Maart

In 1991 begon ik met de tochten onder de naam “Wijn- en Bierwandeltochten door Duitsland”.
In het 25e jaar weet ik intussen, dat je een wijnliefhebber een keer een Aha-Erlebnis moet geven,
want anders trekt ‘ie zijn neus op voor bier.
Voilà: Rauwmelkse kazen en ambachtelijk bier, voor de ultieme combinaties.

Meer info vind je hier

collage table dhote 3 april

TABLE D’HOTE in Gouda

3 april

Wij dekken graag ons bestek op voor jou! Een creatief 5 gangen verrassingsmenu van Arthur met pure en eerlijke gerechten en altijd mooie wijnen

Heb je er ook zin in? Geef je dan op voor deze avond. Gezellig tafelen dat kan op vrijdag 3 april bij Jantrus.

Meer info en reserveren

Rotterdamse oogst markt

4 april 2015

Mag het een bietje meer zijn? Een bietje meer Rotterdamse Oogstmarkt wel te verstaan. Want de leukste markt van Rotterdam is er vanaf april 2015 2 keer per maand. Dat is voortaan iedere 2 weken de koelkast vullen! Van stamspruiten tot stokbonen, van loeiverse zuivel met een groen hart tot goede vis, de lekkerste knak voor bij de Haute Friture en heeft iemand Wilde Jannetje al gezien?

http://www.rotterdamseoogst.nl/

Streekproductenmarkt Nienoord

4 april 2015

Op de markt worden de lekkerste etenswaren uit de regio aangeboden. De producten worden binnen een straal van 40 km rondom Leek gekweekt, geteeld en/of bereid. Ook van de producten die uit meerdere ingrediënten bestaan, komt het hoofdbestanddeel uit de streek. Veel producten worden verkocht door de maker. Er kan veel geproefd worden en de producent kan het verhaal achter het product vertellen. Ook vertelt de producent u graag meer over toepassing en bereidingswijze. Eten uit de streek betekent ook eten van het seizoen. Het aanbod verschilt daardoor per markt. Dat houdt de maaltijden spannend en gezond. Er is altijd aanbod van brood, fruit, vlees, kaas, eieren, honing, kruiden, chutney, jam en worst.

http://www.streekproductenmarktnienoord.nl

Ontmoet de boer en proef Cum Laude

4 april 2015

Cum Laude is de landelijke verkiezing van de lekkerste Boerenkaas en andere kaas / zuivel van de boerderij: dé smaakwedstrijd voor zelf-zuivelende boeren. Op zaterdag 4 april kan heel Nederland persoonlijk kennismaken met de Cum Laude winnende boeren van 2015 en hun producten. Als klap op de vuurpijl kiest een kinderjury uit de Cum Laude winnaars hun favoriete door boeren gemaakte kaas. Van 12.00 – 14.00 uur ben je van harte welkom bij Boer en Goed op het Recreatief Transferium te Zoeterwoude

http://www.boerderijzuivel.nl/evenementen/ontmoet-de-boer-en-proef-cum-laude-2/

Culinair festijn de librije

4 april 2015

De wereld van De Librije staat bekend om ‘Puur Genieten’. Ook bij deze workshop ligt de nadruk op genieten van heerlijke en verrassende gerechten, begeleid door prachtige wijnen. Een waar Culinair Festijn!

Tijdens deze workshop gaat u aan de slag met de combinatie van eten en wijn. Onze sommelier begint deze avond met een informele wijnproeverij waar onder andere de basis van wijnetiquette wordt toegelicht. Hierna bereiden wij in de keuken van Librije’s Atelier een viergangendiner, waarin u al uw creativiteit kwijt kunt!

Natuurlijk vergeten wij niet te genieten van onze eigen bereide gerechten aan de keukentafel en worden er bij elk gerecht passende wijnen geschonken.

http://www.librijesatelier.nl/dutchatelier/librije-s-workshops/04-04-2015-culinairfestijn

Sonsbeek markt

5 april 2015

De Sonsbeekmarkt is een bijzondere markt, Ze streven er naar om een groot aanbod te bieden van zoveel mogelijk streek gebonden producten.
Zo staat de witte watermolen uit het Sonsbeekpark met zijn mooie gemalen granen op de markt maar ook producten uit de Liemers en de Betuwe.  Van vruchtenwijnen, cider tot jams die geproduceerd worden door kleine ondernemers. Zij weten je precies te vertellen wat er in een potje of flesje zit. Waar het vandaan komt en/of hoe zij het geproduceerd hebben. Zo heeft de imker vaak een volkje mee, de geitenkaasboer kan je vertellen hoe hij de kazen rijpt en de bakker kan je alles over de geheimen van zuurdesembrood bakken vertellen.

http://sonsbeekmarkt.nl/

Hoornsche Foodmarkt

Dé culinaire indoor lifestylemarkt van Noord-Holland! Foodtrucks, markt, streekproducten, mode, cultuur en muziek. 5 en 6 april 2015 van 12:00 tot 20:00 uur. Entree is gratis!

Op de Foodmarket komt het beste eten uit alle windstreken samen. Heerlijke Chileense empanadas, Franse crepes, Hollandse oesters, culinaire hotdogs American style en nog veel meer. Deze culinaire hoogstandjes worden geserveerd uit de beste Food Trucks van Nederland. Uiteraard hebben ze ook een spetterende bar en swingende muziek.

http://www.hoornschefoodmarket.nl/

Culy food festival

4 en 5 april

Culy gaat offline! Of nou ja, voor een weekendje dan. Op zaterdag 4 en zondag 5 april 2015 (Paasweekend) organiseren we namelijk het Culy Food Festival. Het gevoel van Culy.nl online, maar dan offline!

Hoewel Culy Food Festival een bijzonder event wordt met een unieke food line-up, wordt het zéker geen exclusieve bedoening met torenhoge prijzen.

Ook foodies met een kleiner budget kunnen hier optimaal culinair genieten.

http://www.culy.nl/festival/

De wereld op je bord

4 t/m 6 april 2015

Vier tijdens het Paasweekend van 4 t/m 6 april de opening van ‘De wereld op je bord’ met tal van activiteiten voor de hele familie. Speur alle dagen in de tentoonstelling én aan boord van de schepen in de museumhaven naar de herkomst van ons eten, kijk smakelijke films en draai aan het Rad van Fortuin. Maak op zondag of maandag in de tot kookstudio omgetoverde FitFoodFun-bus een gezond traktatie, meng je eigen kruidenmix, schilder paaseieren en luister naar ‘lekkere muziek’. Proef een kopje koffie van een echte barista, terwijl de kinderen van aardappels hun eigen patatjes hakken en bakken.

http://www.maritiemmuseum.nl/verwacht-de-wereld-op-je-bord

De streek markt

5 april 2015

De Streekmarkt is een initiatief van Kick Woltjer en Joost de Boer en bestaat sinds 2009 in Utrecht. Het idee was om een groter publiek kennis laten maken met wat er allemaal aan heerlijks te krijgen is buiten de supermarkt. En dat dan brengen in een omgeving en sfeer die we allemaal kennen van vakanties. Niet alleen maar een koopmarkt, maar vooral een geniet, ontdek en blijf-even-lekker-zitten-om-te-proeven-met-je-gezin-en-vrienden-markt.

http://destreekmarkt.nl/

Zmaak festijn

6 april 2015

Zmaakfestijn is een nieuw event voor alle smaakliefhebbers uit het noorden van Nederland. Op Paasmaandag 6 april kun je komen proeven en beleven! Het A7 Expo Lab in Drachten is die dag omgetoverd tot een waar smaakparadijs waar een keur aan bedrijven zich presenteert met allerlei lekkers. Met als kers op de taart de live cooking Friese culinaire topkok Reitse Spanninga! Biologisch, ecologisch, duurzaam, heerlijk, lekker, smakelijk, wine and dine, eten en drinken, van calorie-arm tot calorie-rijk, echt álles om je smaakpapillen te verwennen vind je natuurlijk op Zmaakfestijn. Dit event dat de smaak op de kaart gaat zetten duurt van 10.00 tot 18.00 uur. Paasmaandag wordt een echte verwendag! Voor 6 euro per persoon en voor iedereen onder de twaalf jaar gratis! Laat je heerlijk verwennen op Paasmaandag.

http://zmaakfestijn.nl/

Fries Food Festival

6 april

Op tweede paasdag (maandag 6 april) vindt voor de derde maal dit eigenzinnige festival over de Friese Eetcultuur plaats in De Harmonie te Leeuwarden. Behalve dat dit een plek is waar heel veel lekkere producten te proeven zijn wil het festival vooral ook de ontwikkelingen volgen in Friesland op het terrein van goed en transparant eten uit de buurt. Het is daarbij een podium voor producenten, chef-koks, ontwikkelaars, ondernemers en ga zo maar door.

Aandacht voor het varken, de oester, de moestuin, boter maken, boontjes, het was er allemaal de afgelopen festivals. Initiatieven kregen een podium. Zo lanceerden de initiatiefnemers van LWD Hoofdstad van de Smaak al in 2013 hun voornemens op dit festival, te midden van alle chefs op het podium.

http://www.friesfoodfestival.com/

Bierfestival Groningen

10 en 11 april

Bezoekers krijgen de kans om masterclasses van internationaal bekende biergoeroes bij te wonen. Daarnaast worden er voor de vijfde keer op rij brouwwedstrijden gehouden voor amateurbrouwers en professionele brouwers. Dit jaar worden amateurbrouwers uitgedaagd om een ‘Saison’ te brouwen. Naast de wedstrijd voor de amateurbrouwers wordt ook dit jaar weer een wedstrijd voor brouwerijen georganiseerd. Deze editie worden er 2 wedstrijden georganiseerd: voor de ‘Lekkerste Saison’ en voor de ‘Beste en lekkerste Tripel’.

http://www.bierfestivalgroningen.nl/

Lentebock festival

10 t/12 april

Op 10, 11 en 12 april wordt voor de vierde keer het Lentebock Festival georganiseerd op het Ledig Erf in Utrecht. Het is het eerste Lentebock festival in Nederland en Utrecht heeft daarmee de primeur in handen.
Drie dagen lang kun je meer dan 15 verschillende Lentebockbieren proeven en een cijfer geven. Op zondag wordt bekend gemaakt wat het het beste Lentebockbier is en de bijbehorende titel Topbock krijgt.
Naast Lentebockbier kun je ook genieten van een uitgebreid muzikaal programma en heerlijke zonnige hapjes. Hou deze website in de gaten voor het laatste nieuws

http://www.lentebockfestival.nl/

Kom in de kas

11 en 12 april 2015

Op zaterdag 11 en zondag 12 april 2015 vindt de 38e editie van Kom in de Kas plaats. Kom in de Kas is het grootste publieksevenement van de Nederlandse Glastuinbouw. Honderden gastvrije groente-, bloemen- en plantenkwekers openen dit weekend hun deuren van de kas voor jou. In meerdere regio’s verspreid over Nederland kun je komen kijken wat er allemaal gebeurt in die glazen kassen.

http://www.komindekas.nl/

Lentiade voorjaarsfair

11 t/m 12 april

In 2014 hebben bijna 9.000 bezoekers zich tijdens de Lentiade in drie dagen tijd laten verrassen en inspireren door van alles op het op het gebied van ondermeer country lifestyle, fair trade, kunst, mode, brocante, persoonlijke verzorging, tuinmeubelen, culinaire streekproducten en lekkernijen.

Een dagje Lentiade biedt bij meer dan 150 standhouders een zeer gevarieerd, gezellig dagje uit vol live muziek, roofvogel- en paardenshows en vele andere activiteiten voor jong én oud. En dat is op de nieuwe locatie in Den Bosch niet anders. Het ‘kijkje in de keuken’ wordt in 2015 alleen nog méér letterlijk genomen door de aanwezigheid van foodtrucks: een bont gezelschap van kleurrijke keukens op wielen waar het lekkerste streetfood verkocht wordt. Proeven, beleven, shoppen, landelijk leven én genieten staat met recht centraal op de fair, dus….leve de lente in bourgondisch Brabant!

http://www.eventotaal.nl/website/

Zythos bierfestival

25-26 april 2015

Het Zythos Bierfestival is het grootste bierproeffestival van Belgische bieren in Europa. Meer dan 100 Belgische brouwers presenteren 500 verschillende soorten bier. Allemaal op één locatie, de Leuvense Brabanthal.
Op het festival huur je proefglaasjes en koop je een aantal jetons. In ruil voor een jeton wordt het proefglaasje van 10 cl gevuld aan een van de vele standen.

Website

Amuse tour

12 en 19 april 2015

Een amuse is een klein gerecht ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen te stimuleren. Tegenwoordig wordt dit vaak bij het plaatsnemen aan tafel in een restaurant aangeboden, maar oorspronkelijk is dit een gerecht dat tussen de gangen door geserveerd wordt.Per stad staan tijdens een Amusetour 7 tot 10 restaurants klaar om u te verwennen met fijne hapjes en een bijpassend glaasje wijn. Tijdens de Amuse Tour wandeling willen deze restaurants u, ter introductie of hernieuwde kennismaking, een kijkje laten nemen in hun bedrijf en er de sfeer van te proeven.Sinds 2007 hebben inmiddels ruim 27.000 gasten aan 97 Amuse Tours meegedaan en 260 verschillende restaurants in heel Nederland kunnen bezoeken. Zo kunt u uw nieuwe favoriete restaurants ontdekken.

http://www.amusetour.nl/

Biologische braderie

25 april 2015

De Biologische Braderie is de plek om met het hele gezin naartoe te gaan. Een super gezellige sfeer, mooie producten, fijne muziek, leuke mensen en nog veel meer! Je kunt hier je boodschappen doen voor thuis, bijzondere cadeautjes vinden, nuttige en duurzame producten kopen, heerlijk biologisch eten en alleen of met vrienden en familie een inspirerende dag beleven.

http://www.biologischebraderie.nl/