Ontbijten

Line hoogte+- ALettergrootte+- Print deze pagina
Ontbijten

Ontbijten is dat nu eigenlijk wel zo nodig? Ja, want na een nacht slapen heeft het lichaam vocht en voedingsstoffen nodig om weer zijn werk te kunnen doen. Vergelijk je lichaam maar met bijvoorbeeld een auto, ook daar moet benzine in anders rijdt hij niet. Zo werkt het ook met ons lichaam, ’s morgens even lekker bijtanken en ons motortje gaat weer lopen. Vocht is daarbij belangrijk om de voedingsstoffen de cellen in te brengen en de afvalstoffen er weer uit. Door goed te ontbijten zet je dit proces op gang. Goed, maar hoe ziet een gezond ontbijt er dan uit en waaruit moet het bestaan?
Een gezond ontbijt levert o.a. eiwitten, vitamines, vezels en mineralen. Het is goed de dag met een glas water te beginnen. Het vochtgehalte wordt direct weer aangevuld. De stofwisseling kan daardoor weer gaan werken.

Verder kan je kiezen uit o.a. de volgende variaties (je kan eindeloos variëren, probeer maar)

 • Een of twee volkoren boterhammen, besmeerd met een beetje boter, een gekookt ei en een glas jus d’orange (liefst vers)
 • Een schaaltje yoghurt of kwark met fruit naar keuze en wat Muesli of Brinta
 • Een heerlijke ontbijt shake, bestaande uit 2/3 melk of yoghurt, 1/3 jus d’orange (liefst vers) en een paar lepels Brinta (geen tijd om klaar te maken, maak de shake dan de avond ervoor klaar en doe ’s morgens pas de Brinta er door). De vitamines gaan NIET verloren!
 • Twee volkoren beschuiten, besmeerd met boter, belegd met een plak kaas, jam en daarbij een beker melk en een stuk fruit naar keuze
 • Een sneetje roggebrood, besmeerd met een beetje boter en een plak kaas, een volkoren beschuitje besmeerd met halvarine en vruchtenhagel en een glas jus d’orange (liefst vers)

Tips:

Geen tijd om ’s morgen een ontbijt klaar te maken, regel dit dan de avond ervoor.
Nooit eerder ontbeten, het duurt gemiddeld twee weken voor je aan je nieuwe eetpatroon van ontbijten gewend ben. Gewoon even doorzetten! Je zal zien dat je veel meer energie krijgt.
Wissel af, eet niet elke morgen hetzelfde ontbijt. Door af te wisselen krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.

Probeer rustig aan tafel te eten, en (leer opnieuw) te luisteren naar je lichaam. We zijn het een beetje afgeleerd, maar het lichaam heeft een natuurlijk mechanisme, dat een stopteken geeft als we genoeg hebben.

Heb je overgewicht, kies dan voor de minder vette varianten, dus 30+ kaas, halfvolle melk en halfvolle yoghurt. Gebruik wel boter, want daar zitten belangrijke vitamines in die je niet op een andere manier binnen krijgt. Gebruik zo min mogelijk light producten, die zijn minder lang houdbaar en vaak volgepropt met geur, kleur en smaakstoffen. Eet smakelijk.


Gastschrijvers

Latest posts by Gastschrijvers (see all)


6 Reacties

 1. Catja de Ruiter 08:29, dec 23, 2011

  Hoi Karin,

  Dat is voor de mensen die niet zo goed kunnen ontbijten een goede tip!. Het is zo wie zo goed om geregeld te eten. Dus 3 hoofd maaltijden per dag en over de dag verdeeld 3 a 4 verantwoorde tussendoortjes. Dan blijft de stofwisseling mooi op gang en heb je minder honger tussendoor.

  Groetjes Catja

  Reageer op deze reactie
 2. Karin 23:22, dec 22, 2011

  Hoi Catja,

  Leuk bericht. En als tip wil ik nog meegeven dat je als je niet gewend bent om te ontbijten ook een deel van je geplande ontbijt kunt bewaren voor wat later op de ochtend. Dan heb je meteen iets om later op de ochtend te eten. Door regelmatig wat kleinere hoeveelheden te eten, blijft je stofwisseling aan de gang!

  Succes!
  Groetjes
  Karin

  Reageer op deze reactie
 3. irma gouweleeuw 20:27, dec 11, 2011

  Geweldig duidelijk geschreven.
  Probeer zelfs je beschuitje met mes en vork te eten.
  Rustig,ontspannen en genieten van wat je eet.

  Succes met je schrijfwerk.
  irma

  Reageer op deze reactie
 4. Juul 19:43, dec 11, 2011

  Mooi geschreven Catja…ik ga je voortaan volgen, je schrjft leuk, en duidelijk! groetjes Juul

  Reageer op deze reactie
 5. Anbootje 12:11, dec 11, 2011

  Kort en duidelijk. Goed geschreven!

  Reageer op deze reactie
 6. Hermi de Bruin 09:16, dec 11, 2011

  Leuk en niet te langdradig geschreven, ga zo door.
  succes en de gr van Hermi

  Reageer op deze reactie

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Algemeen

Uitslag winactie E-book Kruidje Roer mij

Uitslag winactie E-book Kruidje Roer mij

Wij mogen twee winnaars feliciteren met een gratis exemplaar van het E-book Kruidje Roer mij. Uit alle reacties hier op de website en op onze social media kanalen blijkt dat [...]

GRATIS VERSMAGAZINE

Topblogs met recepten Culinaire top 100 Culinaire Top50
BlogSociety