Heerlijk die glanzende plakkerige kippenvleugeltjes waar je je vingers wel bij af moet likken. Ideaal als snack! Voor bij de voetbalwedstrijd?
Deze marinade is heel goed zelf te maken. De Ahornsiroop zorgt voor het zoete, gecompenseerd met het pittige van de chilisaus.
- 1 kilo kippenvleugels
- 125 ml Ahornsiroop
- 50 ml Chilisaus
- 1 ui gesnipperd
- 30 ml Appelazijn
- 1 eetlepel mosterd
- 5 ml worchestershire saus
Begin met de marinade.
Neem een kom en roer de Ahornsiroop, ui, azijn, mosterd en worcestershire saus goed doorelkaar.
Voor wat extra pit voeg enkele druppels Tabasco toe.
Leg de kippenvleugels minimaal 6 uur in de marinade afgedekt in de koelkast.
Tijdens het grillen de vleugeltjes regelmatig insmeren met de overgebleven marinade, net zo lang totdat de vleugeltjes door en door gaar zijn.
Kippe-pootjes of drumsticks 35 minuten op een indirect gestookte bbq met gesloten deksel. Daarna nog even grillen voor een knapperige korst/vel. Wat nog veiliger en vaak ook malser en lekkerder is, is om de pootjes voor te garen in kokend water voor 20 minuten, daarna op de bbq grillen voor 4 a 5 minuten.
Een goede controle om te checken of de kip gaar is, is door in de kip te snijden en naar de kleur van het vlees te kijken.
Deze moet wit zijn, en niet licht rozig. Voor degene die de temperatuur meten 80 graden celcius inwendig.
De kip kan ook in de oven bereidt worden.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Leg de vleugeltjes op een ruime bakplaat die goed besprenkeld is met olijfolie of boter.
Gedurende 15 min in de goed voorverwarmde oven schuiven (na 10 minuutjes de vleugeltes draaien) en de laatste 5 minuten onder de gril.