Kipfilet of kip?!

Kipfilet of kip?!

Wij Nederlanders eten vooral het borststuk van de kip, de filet. Zo blijkt uit cijfers van het Productschap Pluimvee en Eieren. Van alle kip die we jaarlijks verorberen, is bijna 50% kipfilet. Na de filets volgen (op ruime afstand) de poten, en de vleugeltjes. Uiteraard moet voor ieder stukje kipfilet een hele kip geslacht worden. De kipdelen die wij niet kopen, worden verwerkt in de vleesverwerkingsindustrie of geëxporteerd.

kipfilet of kip

Natuurlijk is kipfilet lekker makkelijk om mee te werken. De bereidingstijd van kipfilet is veel korter dan van een ander deel van de kip, laat staan de hele kip. Je hoeft niet te plukken, geen (vies?) vel te verwijder, geen botjes …en vandaar dat we waarschijnlijk massaal voor de schone filetjes gaan; voor het gebruiksgemak, zeg maar. Ik vind dat zonde. Er valt zoveel meer te beleven aan een hele kip en er zitten veel mooiere en sappigere delen aan die kip die bakken of koken zoveel beter doorstaan! Daarom wil ik je hier een paar suggesties geven, zodat je misschien eens durft af te stappen van de kipfilet.

kipfilet of kip, kippendijen

kipfilet of kip, kippendijen

kipfilet of kip, kipkarbonade

kipfilet of kip, kipkarbonade

Neem bijvoorbeeld de kippendijen, het bovenste deel van de poot. Deze kippendijen, ook wel kipkarbonades genoemd, kan je met bot en zonder bot kopen. De termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Een kipkarbonade is het bovenste stuk van de kippenpoot (zonder de drumstick). Hier zit nog een stukje bot in en het vel is niet verwijderd.  Een uitgebeende en (meestal) ontvelde kipkarbonade wordt kippendij of kippendijfilet genoemd. Het is me opgevallen dat lang niet alle slagers dit deel van de kip standaard in het assortiment hebben opgenomen, soms zal je er om moeten vragen.  Als je er tegenop ziet om een kip schoon te maken, probeer dan eens te werken met kippendijen of kipkarbonades. Het is mager vlees met een klein beetje vet. Het vlees is malser en heeft meer smaak dan de gewone kipfilet. Ik vind een hele kippenpoot ook lekker, maar het is altijd zo’n gehannes inde pan als je er een paar tegelijk klaar wil maken. De pan is niet groot genoeg, het vet spettert alle kanten op, kortom ik vind het een gedoe. Daarom gebruik ik graag kippendijen; ik vind het supervlees! De kippendij heeft wel die lekkere smaak van de poot, maar is in het gebruik net zo makkelijk als kipfilet; zeker als je de gefileerde dijen gebruikt. Je bakt een kippendij in 6-8 minuten gaar in de koekenpan, maar het vlees is ook heel geschikt om te verwerken in ovenschotels en curry’s en het kan uiteraard ook op de barbecue. Hieronder vind je alvast drie recepten met kippendijen waarmee je inspiratie op kunt  doen. Bedenk dat je de kippenpoten of drumsticks in een recept goed kunt vervangen door kipkarbonades of kippendijen.

Natuurlijk vind je op Lekker Tafelen ook veel recepten met kipfilet, maar wie niet bang is voor vieze handen – voor het werken met een hele kip kan hier verder lezen. Ik wil het nog hebben over een methode om heerlijk zacht en mals kippenvlees te krijgen door een hele kip te pocheren. Deze methode wordt vooral in de Mexicaanse en Texaanse keuken gebruikt. Gepocheerd kippenvlees is ideaal om empanadas mee te vullen, maar het gepocheerde vlees kan ook in een tortilla of een wrap gerold worden.  Lees hier verder. En, heb je wel eens een kip gevlinderd?! Dit is een manier om de hele kip te roosteren of te grillen. De kip ziet er fraai uit, min of meer als een vlinder en hij kan mooi, gelijkmatig garen. Lees hier verder over het vlinderen van de kip.

 


Laat je een leuke reactie achter?

Deel: "Kipfilet of kip?!" met je culinaire vrienden

Vond je dit artikel interessant? Laat het je vrienden ook weten. Je kunt het rechtstreeks met ze delen met behulp van onderstaande buttons. Heb je suggesties of vragen? Laat het ons weten via het formulier onder deze pagina. Wil je meer weten over dit onderwerp? Gebruik de groene buttons om meer te lezen over dit culinaire onderwerp.Meer over vergelijkbare onderwerpen
kipkipfilet
Lekker Tafelen (Joke)

Lekker Tafelen (Joke)

Joke INkoken, noemen mijn vrienden me. Omdat ik altijd bezig ben met het uitproberen van nieuwe recepten en omdat ze me soms heel geduldig bezig zien om een mooie saus te te maken door hem in te laten koken, te reduceren. Het hoeft bij mij niet altijd snel of makkelijk; ik geniet ervan om te koken!

Je las: Kipfilet of kip?!. Lees ook:

  1. Karin von Bannisseht
    Karin von Bannisseht 22 juli, 2013, 11:41

    Sinds ik het kippendijvlees heb ontdekt ben ik helemaal om. Veel lekkerder dan die droge smakeloze kipfilet en als je ze zonder bot koopt net zo makkelijk.

    Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*