Verse forel prachtig gecombineerd met verse spinazie en tomaten. Een heerlijke visschotel om het voorjaar te vieren.
- 4 forellen (schoongemaakt)
- 300 gram spinazie
- 150 gram boter
- 200 gram ui
- 2 1/2 dl witte wijn
- 2 dl room
- 4 theelepels mosterd
- 500 gram tomaten
- 250 gram rijst
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 200°. Beleg een vuurvaste schaal met een dubbele laag alufolie, laat de folie iets uitsteken. Besmeer de folie met 20 gram boter.
Snij de ui in ringen. Smelt 30 g boter in een steelpan en bak de rijst al roerend op matig vuur. Voeg 1/2 liter water, zout en peper toe en breng alles aan de kook. Leg het deksel op de pan en kook de rijst 10 minuten op laag vuur.
Dompel de tomaten in kokend water, laat ze schrikken onder de koude kraan, pel ze, verwijder het kroontje en snij ze fijn. Doe ze bij de rijst en breng alles weer aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat nog 5 tot 10 minuten koken tot de rijst gaar is en het water opgenomen.
Smelt ondertussen in een pan 50 gram boter, voeg de spinazie toe en smoor al roerend op een matig vuur 5 minuten. Laat de groenten uitlekken, maar bewaar het vocht.
Was de forellen en droog ze met keukenpapier. Bestrooi de binnen- en buitenzijde met zout en peper en schep de groentevulling erin. Leg de forellen op de folie, giet de wijn erover en garneer met de uienringen. Verhit de schaal op het gas tot de vloeistof heet is, maar niet kookt. Plaats dan de schaal 8 minuten in de oven tot de forellen gaar zijn en bedruip ze zo af en toe met de wijn.
Haal de forellen uit de schaal, hou ze warm en zeef het kookvocht. Kook het groentenat op een hoog vuur in tot u 2 eetlepels overhoudt, voeg het visvocht toe en laat weer inkoken tot u 2 eetlepels overhoudt. Voeg dan de room toe en breng dit, met de garde kloppend, bijna aan de kook. Voeg al roerend de mosterd toe, breng op smaak met peper en zout, en voeg van het vuur af al roerend de laatste 50 gram boter in kleine klontjes toe.
Serveer de forellen, rijst en saus apart.