De vakken van de schijf van vijf

Line hoogte+- ALettergrootte+- Print deze pagina
De vakken van de schijf van vijf

De schijf van vijfVorige keer had ik het over de regels van de schijf van vijf. Deze keer wil ik het hebben over de vakken van de schijf van vijf. De schijf van vijf is opgebouwd uit de volgende vijf vakken:

1. Groente en Fruit

Groente en Fruit zijn de leveranciers van vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium. Ze verkleinen het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Ook helpen ze je bloeddruk te verbeteren.

Groente en Fruit leveren weinig calorieën en geven een voldaan gevoel. Daarnaast zorgen ze (door de grote hoeveelheid vezels) voor een goede stoelgang.

Groente en fruit uit de diepvries, pot of blik zijn goede alternatieven als vervanging van verse groente en fruit. Maar let dan wel op dat er niet teveel suiker is toegevoegd.

Er is niet 1 groente of fruitsoort die in alle voedingsstoffen kan voorzien daarom is variëren zo belangrijk. Eet 200 gram groente per dag en 2 stuks fruit.

De indeling van groente:

Koolsoorten: bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, rode kool, savooiekool, spitskool, witte kool, inclusief zuurkool, spruitjes, paksoi

Kiemgroenten: taugé, tuinkers

Paddenstoelen: champignons

Peulvruchten: doperwten, kapucijners, kousenband, peulen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen

Vruchtgroenten: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, maïs

Bladgroenten: andijvie, sla, spinazie, veldsla, witlof, ijsbergsla, raapstelen, zeekraal, raapstelen, postelein

Knolgewassen: rode bieten, bospeen, waspeen, knolselderij, radijs, winterpeen, koolraap, schorseneren, pastinaak, rettich

Stengelgewassen: bleekselderij, venkel, asperge, artisjok, rabarber

Uien: ui, knoflook, bosui, prei

 

De indeling van fruit:

Zacht fruit: bessen, aardbeien en druiven.

Steenvruchten: kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines.

Pitfruit: appels en peren.

Citrusfruit: sinaasappels, citroenen en mandarijnen.

 

2. Brood, granen, aardappelen, rijst, pasta, couscous en peulvruchten

Deze producten zijn nodig om voldoende koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer binnen te krijgen.

Je lichaam heeft koolhydraten nodig voor energie!

Kies met voorkeur voor volkoren producten zoals volkorenbrood en volkoren pasta en zilvervliesrijst.

3. Zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers

Deze producten zijn nodig om voldoende eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines binnen te krijgen.

Eiwitten zijn nodig als bouwstof in de cellen en voor de aanmaak van (spier) weefsel in je lichaam.

Bovendien leveren de melkproducten ook nog eens calcium wat weer enorm belangrijk voor sterkte botten is. Kies het liefst voor halfvolle zuivelproducten.

Vis verkleint de kans op hart- en vaatziekten. De norm is dan ook 2 keer vis in de week waarvan 1x vette vis (zalm, haring, sardientjes, tonijn).

4. Vet en olie

Deze producten helpen je om onmisbare voedingsstoffen zoals vitamine A, D, E en essentiële vetzuren binnen te krijgen. Je lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken en moet ze uit producten zoals boter en oliën halen. Vet weren uit de voeding is dus onverstandig!

Vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam.

Onverzadigd vet verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Vitamine D is belangrijk voor je botten en het goed functioneren van je cellen.

Vitamine A is belangrijk voor de aanmaak van je huid, een goede werking van je ogen en voor de groei en weerstand.

Kies zoveel mogelijk voor de zachte soorten vet, zoals halvarine en vloeibare bak- en braadproducten. Deze zijn onverzadigd en beter voor je lichaam.

 

5. Dranken

Je lichaam heeft vocht nodig om de vochtbalans in je lichaam op peil te houden.

Je verliest dagelijks vocht door zweten en urine (zweten is belangrijk om je lichaamstemperatuur op orde te houden).

Vocht heeft nog een belangrijke taak in het lichaam: het zorgt voor de transport van de voedingsstoffen naar de cellen en het voert de afvalstoffen uit de cellen af.

Drink 1 ½ tot 2 liter per dag.

 

Als je voor elke maaltijd een product uit alle vakken kiest en daarbij ook zorgt voor variatie krijg je voldoende voedingsstoffen binnen.

Bron: Voedingscentrum

Gastschrijvers

Latest posts by Gastschrijvers (see all)


0 Reacties

Geen reacties Op dit artikel is nog niet gereageerd. Ben jij de eerste?

Laat het Lekker Tafelen team hier weten wat je ervan vond of deel je eigen tips en adviezen hier met onze lezers.

Jij kunt de eerste zijn om een reactie of tip te plaatsen !

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Algemeen

Uitslag winactie E-book Kruidje Roer mij

Uitslag winactie E-book Kruidje Roer mij

Wij mogen twee winnaars feliciteren met een gratis exemplaar van het E-book Kruidje Roer mij. Uit alle reacties hier op de website en op onze social media kanalen blijkt dat [...]

GRATIS VERSMAGAZINE

Topblogs met recepten Culinaire top 100 Culinaire Top50
BlogSociety