30 dagen Vegan Challenge (3 febr. )

Het is spannend, maar ook best wennen om alles, maar dan ook alles, wat je wilt eten te moeten controleren op ingrediënten van dierlijke oorsprong. Je staat er normaal niet bij stil, maar je eet veel meer dierlijke ‘dingen’ dan je denkt.

Zo wilde ik, net als altijd, ontbijten met een broodje. Dat is op zich geen probleem, want die bak ik zelf en daarom weet ik precies wat er in zit. Maar nu komt het: op een broodje smeer je …. pfff … juist ja  …. boter! 😕  Oké, dat gaat hem dus niet worden. Wat nu? Vegetarische smeerworst dan? Hmnee, daar zitten eiwitten in. Alle kaas valt af … pompompom … pindakaas misschien? ‘s Morgens vroeg? Jakkie! Goed, vandaag maar geen brood voor het ontbijt.

Gelukkig liggen er, bijna altijd, bananen op de fruitschaal en staat er een pak sojamelk in de koelkast.  Even in de blender stoppen, tot een schuimige massa mixen. Eventueel nog een lepel Brinta o.i.d. erbij voor de broodnodige vezels. In een groot glas schenken en genieten maar …. mmmmmm …heerlijk!

Tip: Ik gebruik ca. 200 ml. sojamelk, een banaan en een lepel Brinta voor een ontbijt voor een persoon. Voor een lekker tussendoortje kun je het ook in 2 porties verdelen. 

Lekker Tafelen (Xandra)

Lekker Tafelen (Xandra)

Het is ontzettend leuk om zelf brood te bakken! Het blijft elke keer weer een klein wonder. met een beetje geduld en liefde, kun je van allemaal losse ingredienten, een heel lekker brood maken. En geloof me, echt iedereen kan het (leren)!

6 comments

Schrijf een reactie
 1. Marrit
  Marrit 3 februari, 2013, 19:43

  Je kunt ook bijvoorbeeld appelstroop, jam of speculoospasta op je brood smeren. :-)
  Dit is ook een handig lijstje:

  wiki.veganisme.org/index.php/Broodbeleg

  Reply this comment
  • Xandra
   Xandra 4 februari, 2013, 10:45

   Hoi Marrit,

   Dank je wel voor de tip. Ik heb meteen een kopie van het lijstje in mijn tas gedaan, altijd handig met boodschappen doen! We hebben hier de sesampasta en gemengde notenpasta (een soort pindakaas, maar dan anders) staan. Ze zijn erg lekker, maar nogal duidelijk in smaak en dat vind ik ’s ochtends vroeg niet zo fijn. Dan heb ik liever iets lichters. Een grote beker met banaan-soja-brinta drank is voor mij dan een goed alternatief.

   Reply this comment
 2. 87books
  87books 3 februari, 2013, 15:57

  Er is genoeg veganistische smeerboter te vinden. Bij de jumbo heb je Bio+ en bij de natuurwinkel heb je ook verschillende merken. Daar zijn ook allerlei spreads te vinden, of veganistische boterhamworst.

  Je kunt zelfs vegan kaas bestellen via allesvegetarisch.de of veggiedeli.nl (nu offline, vanaf overmorgen weer online). Je kunt natuurlijk ook avocado op je brood smeren, of die banaan. 😉

  Reply this comment
  • Xandra (Lekker Tafelen)
   Xandra (Lekker Tafelen) 3 februari, 2013, 18:08

   Dank je wel voor de goede tips! Ik ga op onderzoek uit. Het zijn van die kleine dingen, waar je vooraf gewoon niet bij stil hebt gestaan en nu opvallen, omdat je er over na gaat denken. Het is een bijzondere uitdaging!

   Reply this comment
  • H.v.Anrooij
   H.v.Anrooij 17 februari, 2013, 11:13

   er is ook Alpro margarine die gebruiken wij altijd

   Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...