Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone – De wereldberoemde klassieke tiramisu kent vele variaties. Probeer in deze tijd van het jaar eens deze frisse tiramisu van bitterkoekjes met citroen. Je maakt dan een tiramisu die je prima op een warme dag op tafel kunt zetten.
Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
Vraag je je misschien af wat je moet verstaan onder ‘citroen- of sinaasappellikeur’? Gebruik het liefst Limoncello, een Italiaanse citroenlikeur die je bij elke slijter kunt kopen. Anders kun je ook je toevlucht nemen tot Grand Marnier of Cointreau, eveneens bij de slijter verkrijgbaar.
Gebruik je liever geen alcohol? Gebruik dan vers geperst sinaasappelsap, dat je even door een fijne zeef hebt gedaan, zodat je geen stukjes in het sap krijgt.
Gekonfijte citroen- of sinaasappelschilletjes vind je kant-en-klaar in het schap bij de bakproducten in je spermarkt. Laat ze anders gewoon weg.
Voor 4 – 6 personen:
- 300 gram bitterkoekjes
- 250 gram mascarpone
- 3 citroenen (1 liefst biologisch)
- 5 eetlepels citroen- of sinaasappellikeur
- 125 gram poedersuiker
- 4 blaadjes witte gelatine
- 50 gram gekonfijte citroen of sinaasappelschilletjes, in stukjes
- 2 deciliter slagroom, stijfgeklopt
- poedersuiker, cacao en/of en gekonfijte schilletjes om te garneren
Om je tiramisu van bitterkoekjes te maken, leg je eerste de bitterkoekjes naast elkaar in schaal leggen en sprenkel de likeur erover. Rasp de schil van 1 citroen. Gebruik daarvoor liefst een biologische citroen, die heeft geen waslaagje. Anders de citroen eerst goed onder warm water afboenen. Pers alle citroenen uit.
Verwarm het citroensap met de suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Week de gelatine ca. 5 minuten in koud water, knijp even uit en los het op in het warme citroenmengsel.
Laat het mengsel iets afkoelen en roer het samen met de citroenrasp door de mascarpone. Roer nu ook de gekonfijte schilletjes door de mascarpone mengsel en spatel de geklopte slagroom er voorzichtig door heen.
Schep het mengsel op de bitterkoekjes. Strijk de bovenkant glad en laat de tiramisu in de koelkast in minimaal 4 uur opstijven. Voor serveren royaal met poedersuiker en/of cacao bestrooien. Snijd de tiramisu van bitterkoekjes in stukken. Verdeel ze over de bordjes en garneer de bovenkant met gekonfijte schilletjes.
Limocello
Waneer moet ik dat gebruiken
Tijdens het recept ?
Zoals het er staat…. Over de bitterkoekjes sprenkelen.
Zeer fraai receptje wat niet misstaat in een kerstmenu…
Voor de mindere zuurpruimen onder ons wat variëren met grappa en/of deze mix denotenshop.nl/healthy-berry-mix.html ???
Nee…. geen aandelen van…
Zeker Rik, variëren mag altijd ?
Ik mis alleen die dikke klodder slagroom er boven op waar dan dat andere alcoholische spul doorheen zit… met kerst mag dat nog wel…
Nieuwjaar met z’n allen weer braaf naar de sportschool….
Haha… Deze tiramisu heeft dat niet nodig, maar leef je uit ?
Oh ja, de tiramisu komt met Pasen op tafel, met zelf gemaakte limoncella er in en bij.
Klinkt of we fans hebben! Laat je het resultaat weten?
De spinazie/broccoli/kaas quiche was heerlijk. Zweempje voorjaar en ook nog een beetje winters.
Aanrader, mooi fris, mijn tafelgenoten waren enthousiast.